tisdag, september 11, 2007

Miljömiljarden på plats

Regeringen lanserar en osedvanligt vettig miljösatsning. Flera smarta och bra insatser ska nu genomföras. Miljöpartiet och Socialdemokraterna är naturligtvis emot, men sitter själva med ett ytterligt svagt facit från sina år vid makten.

Deras främsta "framsteg" var väl miljöbalken som baxades igenom med våld och vaselin, som företrädesvis används till att döma i bagatellartade grannfejder, klassa idrott och lek som miljöfarlig verksamhet och faktiskt motverka en bättre miljö, genom att regelkrånglet gör handläggningstiderna långa och processerna dyra för exempelvis företag som skulle vilja implementera ny, mer miljövänlig, teknik.

Miljöteknikstrategi ska utarbetas, vilket är superbra, men jag hoppas verkligen inte att man glömmer alla de miljöentreprenörer som inte jobbar med teknik och tillverkning! Det finns ett signifikant miljökunnade i Sverige som redan idag ägnar sig åt betydande tjänsteexport och det är en kraftigt växande marknad.

Miljötekniksamarbetet med USA lyfts fram i klimatpaketet. Det är resultatet av ett fantastiskt jobb av främst näringsminister Maud Olofsson, men det känns också som att USA's ambassadör i Sverige, Michael Wood, har varit väldigt betydelsefull i att påminna oss svenskar om vikten av ett affärsperspektiv. Att det finns STORA vinster att hämta ur satsningar på miljöföretag.

Man talar också om att undaröja hinder för beteendeförändringar och syftar då särskilt på energieffektiviseringar. Jag är inte hundra på vad man menar med detta, men jag hoppas verkligen att det handlar om ett omarbetat tillståndsförfarande för företag som vill ställa om till mer energieffektiva system.

Dessutom har vi i Sverige en unik koppling till produktionsvolym i miljötillstånden. Inget annat Europeiskt land har det. Det innebär att man inte kan utnyttja en ökad orderingång inom i bästa fall två år och flera hundra tusen senare. Inte bara den traditionella industrin hämmas av detta utan även den svenska miljöteknikbranschen, vilka så många av oss sätter stort hopp till, både när det gäller näringslivets tillväxt och miljön!

Satsningarna är välkomna och viktiga, men det behövs också en rejäl översyn av lagstiftningen på miljöområdet.

Etiketter: ,