måndag, januari 21, 2008

Svensk straffrätt är helt ur led

Jag är inte drogliberal. Jag tycker att många av de som är det gör det väldigt enkelt för sig.

Däremot är det en faslig skillnad på drog och drog. Cannabis har bevisat medicinska effekter och används t ex i Kalifornien på äldreboenden mot kronisk smärta och sådan aptitförlust många gamla drabbas av.

Att en kraftfull lagstiftning mot smuggling och hantering av tunga droger behövs är självklart, men den svenska lagstiftningen är faktiskt jäkligt skev i många stycken.

Nu har en svårt MS-sjuk kvinna dömts till ett års fängelse för att hon odlat cannabis för eget behov. Ett behov som vården inte kan tillgodose, trots att just cannabis är det för henne mest lämpliga läkemedlet.

Vad vården erbjuder är bromsmedicin. Sprutor varannan dag som ger svåra smärtor och blåmärken över hela kroppen. Det är säkert möjligt att få starkt smärtstillande medel i form av morfin, men den dos hon behöver är så stark att hon inte kommer att kunna hålla sig vid medvetande.

Med medicinsk cannabis försvinner 80% av krampanfallen, hon får smärtlindring nog att sova hela nätter och hon får aptit att äta.

Sjukdomen är i slutstadiet. Men vad som antagligen kommer att bli hennes sista dagar ska alltså tillbringas i fängelse. Hon kan inte duscha själv, eller gå på toaletten. Balanssinnet är stukat och sjukdomen gör henne väldigt infektionskänslig (på hinseberg finns många hepatit- och hivsmittade).

Men det är väl kanske ok. Vi har sagt att att cannabis ska vara förbjudet. Lagen gäller. Men vad tjänar den här domen för syfte? Hon fick avslag på elektronisk fotboja. Varför?

Ett annat brott som också gav ett års fängelse var detta: En två veckor gammal bebis kommer in på Astrid Lindgrens barnsjukhus med "omfattande skallbrott på båda sidor av skallens ben, flera färska blödningar i hjärnvävnaden, bruten högerarm, brutet nyckelben, brott på högra lårbenet och båda skenbenen. Enligt den läkare som undersökte barnet tyder skallfrakturerna på kraftigt trubbigt våld direkt mot huvudet - troligen vid fler tillfällen än ett."

En 35-årig man har använt tillhygge och slagit och slagit och slagit ett spädbarn tills det inte lät mer. Men han fick sitt straff. Samma straff som den 38-åriga MS-sjuka kvinnan.

Läs också Ingerö, som skrev intressant på samma tema häromdagen.

Update: Isobel skriver i dagens Expressen om det vansinniga i att döma den MS-sjuka kvinnan till ett straff som blir så grymt.

Etiketter: ,

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

Tack för att du upplyste mig om detta, nu skall det bloggas från min sida!!!

Jag är hyfsat drogliberal - men har aldrig provat en illegal substans - och har länge försökt få igång en debatt angående de extremt skeva straffsatserna som gäller cannabisrelaterade brott och våldsbrott.

Alltid skrämmande att läsa om folk som får flera års fängelse för cannabisrelaterade brott (en "drog" som i alla studier visat sig vara mindre harmlös än alkohol) medan våldsbrottslingar (grov misshandel, våldtäkt, etc) får kortare straff.

Problemet är att vi i Sverige är otroligt indoktrinerade i att alla droger (förutom de lagliga som vi kan beskatta) är livsfarliga och sända från helvetet för att förstöra världen. Att diskutera detta leder omedelbart till politiskt självmord.

12:41 em  
Anonymous Anonym said...

Lagen gäller men det är inte ok när den tillämpas. Lagen är omoralisk och de som står bakom den bidrar till det här fruktansvärda övergreppet mot den sjuka kvinnan. Hemskt.

4:36 fm  
Anonymous Anonym said...

För en gångs skull är vi helt överens, du och jag.

Jag anser att de där jävlarna i domstolen skulle åtalas själva. Framkallande av kroppskada eller misshandel.

Såhär får man inte göra med människor!

Samma jävla känslolösa "jag-gör-bara-mitt-jobb" attityd som hos handläggarna på FK eller hos skatteverket.

Fy fan.

10:50 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Hehe.. kul att vara överens för en gångs skull!

Tack för kommentaren. :-)
/J

2:18 em  
Anonymous Anonym said...

Protestlista upprättad i norge.

http://opprop.no/opprop.php?id=riksson

1:44 em  

Skicka en kommentar

<< Home