tisdag, januari 15, 2008

Staten stoppar jobb i Norrland

Antagligen har Naturvårdsverket gett sig den på att stoppa gruvan till varje pris, oavsett om den enligt miljödomstolens prövning visar sig miljövänlig eller ej. Något annat kan inte gärna ligga till grund för det man nu gör. Strategin verkar vara att förhala tillståndet tills gruvbolaget ger upp. Tills de inte orkar längre eller tills dess att investerarna inte orkar längre.

För under hela miljöprövningsprocessen (som i Sverige är en obeskrivligt gedigen process) teg Naturvårdsverket still. De hade ingenting att invända mot någonting. Initialt hade de synpunkter på Lappland Goldminers miljökonsekvensbeskrivning, men sedan dess har de inte haft några inspel, vilket alla tolkade som att allt var frid och fröjd.

Men inte då.

Nu när hela tillståndsprövningen är klar väljer verket av oklara skäl att lägga in en överklagan. Verket preciserar inte sina yrkanden. Verket har dessutom MAGE att begära anstånd med att komma in med vad det nu är man tänker säga.

Detta är ett direkt företagarfientligt beteende och det drabbar inte bara gruvbolaget, utan hela bygden. Gruvan skulle redan vid starten ge 200 välbehövda jobb i Lycksele/Fäboliden. Detta verkar nu skjutas på obestämt framtid och det sker med hjälp av skattepengar.

Många skriver om detta. (Med all rätt.) Ny Teknik, Norrbottens-Kuriren och Sveriges Radio, t ex.

Etiketter: ,

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hur kan vi ha hamnat i denna soppa? Miljöprövningsprocessen ligger som en blöt tung filt över ambition och utvecklingsvilja.
Det går i princip inte att sälja ett lass sand utan att gropen ska miljöprövas...

11:34 fm  
Blogger Laszlo said...

Tack Johan för att du uppmärksammar. Riktigt skrämmande att det går till på detta vis - det låter onekligen som att NV bara vill trötta ut.

3:43 em  

Skicka en kommentar

<< Home