onsdag, januari 09, 2008

Ge Charlotte Kalla sänkt skatt istället

Charlotte Kalla är en fantastisk idrottsperson som förtjänar vår beundran och ytterliga respekt.

Skidhjältinnan har precis tjänat en miljon på Tour de ski. Mycket välförtjänt förvisso, precis som alla andra hjältar som kämpar hårt med t ex ett företag.

Om Pajalas kommunalråd, Bengt Niska (s), nu känner att man ska premiera de som presterar över förväntan så kan han väl sänka kommunalskatten!

Börja med att sänka kommunalskatten till en nivå som motsvarar den premie Niska vill ge till Kalla.

På en miljon är det i Pajala en sissådär 320 000 i kommunalskatt - 31,96% i effektiv kommunalskatt (jobbavdraget inkluderat, om nu skidåkning räknas som arbetsinkomst. Den totala skatten är naturligtvis en hel del mer, men det råder inte Bengt Niska över.)

Om Bengts bedömning om priset stämmer och om vi delar upp kostnaden för villatomten på 30 år med villaränta så motsvarar lånekostnaden 176:- i månaden. Om Bengt sänker skatten med 0,05%-enheter så har han givit ALLA Pajalas hjältar en villatomt.

Skulle inte det kännas mer rättvist och mindre ...tja... Diktatorsmässigt?

(och lagligt)

Läs mer hos Per Ankersjö och Magnus Andersson.

(sifferuppgifterna kan mycket väl blivit fel, men hey räkna själv då! Ekonomifakta och Länsförsäkringar Bank.)

Etiketter: ,

5 Comments:

Blogger Laszlo said...

Bra inlägg i debatten. För länge sen skrev jag ett långt inlägg där jag belyste den svenska vänsterns skeva syn när det kom till inkomster och val i livet

kortfattat så undrade jag varför idrottspersoner och kulturpersoner som lyckas är hjältar, medan företagare som lyckas oftast ses i nästan ett negativt ljus.

Det är ok för Forsberg att tjäna miljoner när hans kedjekamrat tjänar en tiondel, medan det inte är ok med lönespridning i näringslivet (alla med samma jobb skall tjäna lika trots att vissa är värda mer för företaget och presterar bättre i samma jobb).

När Kalla lyckas så säger pampen i Pajala direkt att "Kalla är bra för marknadsföringen av Pajala" och att hon sätter Pajala på kartan.

Entrepenörer inom näringslivet är minst lika bra för kommunerna. De svenska entrepenörerna inte bara sätter Sverige på världskartan, de skapar massvis med jobb också.

Men denna bilden genomsyrar hela samhället. I skolan är det ok med specialklasser för att utveckla talanmger inom dans, drama, musik, och idrott. Självklart skall Kalla kunna gå på ett skidgymnasium för att utveckla sin talang, men om unger Herr Brandt har en stor talang för matematik finns det ingen specialklass för honom - det skulle ju vara orättvist mot de elever som är svaga i matte. (tur att det äntligen kommit specialklasser för mattebegåvningar nu).

Vänstern borde istället vara konsekventa. Det är orättvist att Kalla tjänat nästan en miljon kronor - tänk på alla andra idrottsmän som tränat minst lika hårt med inte nått den framgången. Och tänk på alla dom som inte ens har möjligheten att kunna vinna tour de ski. Hon borde beskattas extra hårdare för att solidariskt omfördela sina vinster till de som inte har det lika förspänt.

9:43 fm  
Anonymous nicklas eriksson said...

Hon ska fan inte ha en spänn i sänkt skatt. Ska hon bo i Pajala får hon väl betala samma skatt som alla andra? Inte ska vi väl skapa ett skattefrälse för idrottare?

Hon ska inte heller ha någon jävla tomt. På vilket sätt har hon gjort sig förtjänt av det? Oj, hon kan åka skidor fort... Wow.

1:04 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Vad jag menade var att ALLA i Pajala skulle få sänkt kommunalskatt! :-)

(naturligtvis)

3:42 em  
Blogger Knapsu said...

"Om Pajalas kommunalråd, Bengt Niska (s), nu känner att man ska premiera de som presterar över förväntan så kan han väl sänka kommunalskatten!"

Jaha, en presterar väldigt bra, eller över förväntan som du säger, och då ska alla andra som inte gjort ett skapandes grand belönas med sänkt skatt?
Kommunism, skulle väl en liberal kalla sådant för?

10:24 em  
Blogger Björn said...

Intressant ingång. Att folk får behålla mera av sina pengar är en belöning... Vilket väl betyder att höjda skatter då är en bestraffning?

Hur länge ska i så fall svenska folket straffas så hårt?

4:23 fm  

Skicka en kommentar

<< Home