torsdag, januari 03, 2008

Schumpeter ler i sin himmel åt de svenska facken

Socialdemokraten Monica Green är arg. Hon menar i ett blogginlägg att "borgarna vill krossa facket" men att några av borgarna är så förslagna att de hymlar med det.

Jag är inte säker på vad Monica menar med "krossa", men kanske tror hon att det finns en ondskefull plan om avskaffa föreningsfriheten. Vad vet jag.

Inlägget verkar stamma ur en frustration över nyheten om massflykten från fackförbunden.

Annie Johansson kommenterar det hela och är inne på en intressant sak: Att det i Monica Greens värld automatiskt måste vara så att regeringen har till uppgift att skapa institutionella förutsättningar som gör facket viktiga och ger dem en massa makt.

Det säger lite om det socialdemokratiska perspektivet på politiken. Den viktigaste uppgiften är inte att se till att människor har det bra, utan att se till att LO har det.

Men precis som överallt annars i den riktiga världen - den marknadsekonomiska världen - måste man faktiskt leverera någonting som folk vill ha för att förtjäna deras pengar.

Vore det inte bättre om fackförbunden började fundera på vad de kan göra för att göra sitt erbjudande mer attraktivt?

Det kanske inte är så konstigt att några tycker att det är dumt att man betalar pengar till ett fackförbund som ger en hel del av de pengarna till ett parti, vars åsikter man kanske inte delar?

Kanske några inte gillar den maktfullkomlighet vissa fackföreträdare uppvisar gång på gång utan någon som helst hänsyn till anständighet eller lagar?

Vissa kanske tycker att det är onödigt att ställa ett antal vakter med orangea västar och flygblad utanför en ung kvinnas nya lilla företag för att tvinga henne till lydnad och underordning är en smula magstarkt?

Inte undra på att det startas konkurrerande verksamhet och vad vi ser nu är antagligen bara början. Det är sådant som händer när gamla monopolister missköter sig mot sina kunder. De ifrågasätter om det verkligen är värt att betala priset och söker nya lösningar.

En sådan lösning är att lägga sina pengar (och betydligt mindre) hos ett företag som tillhandahåller arbetstagarservice. T ex Jobb och Liv.

Etiketter: , , ,