måndag, december 31, 2007

Ja till guldgruvan i Lappland

Hur många har inte drömt om att hitta guld? :-)

Guld är lite mytiskt som begrepp och det har fått symbolisera rikedom på många sätt. Om man lyckas hitta någon specifik affärsidé som går riktigt bra, referar man ofta till den som en "guldgruva".

I vårt land är det inte så enkelt. Det räcker inte med att hitta guld, lika lite som att det räcker att ha en affärsmässigt sund idé. Det finns en lång rad politiska hinder. Ibland befogade, men oftast onödiga och direkt skadliga för näringslivets utveckling.

I Lappland ville man starta gruvverksamhet för att bryta de ganska stora mängder guld som finns i marken där.

Jag minns när jag hörde om detta första gången och jag tänkte att folk på orten måste vara överlyckliga! Äntligen skulle det kunna komma ett rejält näringstillskott till en avfolkningsbyggd med hög arbetslöshet.

Nu vet jag i o f s inte hur pass med verklighetens överensstämmande Ekots reportage om det hela var, men i radioinslaget tillfrågas några ortsbor om vad det tyckte om planerna på guldgruvan och jag höll på att köra i diket när alla tillfrågade var EMOT gruvplanerna.

Hur tänker man då?

Miljöprövningen är i sig utrymme för en hel samlarserie från Lag & Avtal, men även om miljödomstolen efter åratal av grubblande skulle komma på att gruvdriften var miljösäker, var folk ÄNDÅ skeptiska.

Det visar flera saker, men en av dem är att människor inte litar på miljölagstiftningen och att dess efterlevnad verkligen förmår att skydda miljön. Detta samtidigt som lagstiftningen är så ändligt otymplig för näringslivet så att vi går miste om mångmiljardbelopp i uteblivna investeringar varje år.

Stort att gruvan i Lappland nu ändå fått tillstånd, även om viss interimsmässighet präglar den nu godkända uttagsvolymen. (Läs mer i Norrbottens-Kuriren)

Gruvan väntas anställa 250 personer! Det kommer innebära enormt mycket för Fäboliden och Lycksele. Tur att bolaget höll ut...

Etiketter: ,

1 Comments:

Blogger Wille said...

Gruvan väntas anställa 250 personer!
Kanske, men kommer det finnas några som vill arbeta i den? Vore ju inte första gången det vore svårt att hitta arbetskraft i norrlänsk obyggd med 40% arbetslöshet..

7:03 em  

Skicka en kommentar

<< Home