lördag, december 29, 2007

Byggnads felprioriteringar drabbar de svenska byggjobbarna - och bostadsköparna

Byggnads har klappat igenom totalt. Johan Ingerö med mångårig erfarenhet från politisk kommunikation och krishantering ger en relevant förklaring till varför de agerar på ett så minst sagt skakigt sätt.

Och det vore väl frid och fröjd ur ett rent ideologiskt/teoretiskt perspektiv om man som jag gillar friare marknader och mindre makt till fackliga särintressen, men det är tyvärr inte så enkelt.

Byggnads har satsat mycket resurser på kommunikation för att befästa sin självpåtagna roll som lagstiftande, dömande och beivrande makt. Resurser som man delvis tagit ut felaktigt och nu kommer att få betala tillbaka.

Precis som att man kommer att åka på en hel del kostnader förknippade med vaxholmsmålet och förhoppningsvis dryga skadestånd till dem som domstolen sagt att Byggnads har agerat olagligt emot.

Detta rent ekonomiska debacle ska läggas till den gigantiska goodwillförlust Hans Tilly odlat under en längre tid och som nu kulminerar under det senaste lågvattenmärket.

Den som drabbas är ju inte så mycket Hans Tilly och Byggnads (vågar man gissa att Tilly har en ganska rejält tilltagen fallskärm att lösa ut om det blir för hett om öronen?), utan alla dessa tusentals hårt arbetande, hederliga och duktiga svenska byggjobbare som får betala för alla digra misstag som Tilly och gänget har gjort.

Det gör det svenska byggandet dyrare än vad det skulle behöva vara och det drabbar alla.

Etiketter: