torsdag, december 27, 2007

Kosovos rätt till självständighet

Hörde nyss på radion om att Serbien tänker tacka nej till vidare förhandlingar om NATO- och EU-medlemskap om dessa erkänner Kosovos självständighet.

Det är bara att beklaga. NATO-medlemskapet garanterar säkerhetspolitisk stabilitet i regionen och EU-medlemskapet innebär ökade möjligheter till en bättre välståndsutveckling.

En ekonomiskt mer välmående region är också en stabilare och fredligare region. Det finns helt enkelt mer att förlora på konflikter och dem med vilken handeln är väsentlig är det direkt galet att kriga mot.

Kosovos självständighet är ingenting att kompromissa om. Det finns en massiv folklig opinion i Kosovo för självstyre och det är inte så konstigt. Befolkningen består till ca 90% av albaner och dessa har naturligtvis synpunkter om att styras från den forna fiendens huvudstad istället för sin egen.

Kriget har satt djupa spår för såväl serber som albaner, men krigets slutskede kan nog anses särskilt allvarligt för kosovoalbanerna. Hundratusentals drevs på flykt, misshandlades och mördades i serbernas bredbladiga jakt efter UCK-styrkorna.

EU gör rätt som ställer sig bakom Kosovos självständighet, även om det innebär att Serbien håller sig utanför.

Läs mer om Kosovo och balkankonflikten på den superbra webbtjänsten Säkerhetspolitik.se.

Etiketter: ,