måndag, maj 19, 2008

Miljön behöver mer kapitalism

Johan Goreki från Globe Forum skriver idag i tidningen Miljöaktuellt intressant om tillväxtens betydelse för att komma närmare miljöproblemens lösning.

I ett fyrapunktsprogram beskrivs åtgärder som tillsammans förväntas sätta fart på innovationsklimatet.

"1. Bättre möjligheter för samverkan mellan innovatörer, forskare och företag genom att satsa mer på handlingsorienterad forskning. Här behöver resurserna förstärkas och mer pengar skjutas till.

2. Ett nationellt mentorprogram med fokus på innovation. Involvera erfarna näringslivsprofiler!

3. En "gräddfil" för innovatörer med förmånliga skatteregler, kanske en särskild bolagsform, flexiblare finansiering till exempel mikrolån, underlätta anställning av personal m m.

4. En "Innovationsombudsman" – en erfaren person från näringslivet som kan bli katalysator i denna utveckling och inledningsvis snabbutreda hur satsningen skall gå till. "

Alla punkter i sig säkert bra, men problematikens kärna angrips inte rakt framifrån. Liksom så många andra i vårt avlånga land verkar det nästan finnas någon slags fobi mot marknadsekonomi och kapitalism.

Hela artikelns analys leder ju fram till att det är de socialistiska inslagen i vårt samhällssystem som är problemet. Varför inte ta bladet från munnen och säga det?

I den tredje punkten föreslås en "gräddfil" där vissa företag ska slippa de bojor som det svenska näringslivet är belagda med. Varför bara dem?

Innovationskraft finns i alla företag som överlever på en fri marknad. Några av våra viktigaste miljöförbättringar sker på anrika jättar som Boliden, Volvo och Cementa. (De verkar dock överlag ganska dåliga på att berätta om det.)

Inte desto mindre delar jag författarens grundtanke. Det behövs fler nya innovationsdrivna företag och det är av fler anledningar än miljön. Hela vårt välstånd bygger på ett aktivt och regenerativt företagande. Utan det har vi ingenting.

Ta fasta på punkt tre och låt den omfatta alla företag. (det finns inget att förlora på det)

Etiketter: , , , ,

1 Comments:

Blogger Rikframtid said...

Utan utveckling och nytänkande kommer vi aldrig lösa dagens miljöproblem, det håller jag absolut med om!

2:31 em  

Skicka en kommentar

<< Home