torsdag, februari 12, 2009

Energiförhandlingar idag

Maud Olofsson gjorde mycket bra ifrån sig på Liberala Gruppen igår. Ett härligt anförande helt byggt på ideologi (och en rejäl portion humor). Läs mer hos Dick Erixon som bloggar om det hela.

Idag kl 1430 tar samma Maud emot oppositionen för diskussioner om energiöverenskommelsen. Hur troligt det är att man kommer att landa i någon slags totalt gemensam hållning är väl svårt att uppskatta, men helt klart är ju att det är tre väldigt olika viljor som kommer på besök på näringsdepartementet.

Mona Sahlin är också uppmanad (för att uttrycka sig milt) att komma överens i frågan. Pappers- och metallarbetarna är minst sagt angelägna. Med all rätt. Det går inte att sväva på målet i en så oerhört för näringlivet väsentlig fråga som energipolitiken.

Jag hade förmånen att samtala med trevliga och kloka Stefan Löfvén, som var med på begivenheten på Scania förra veckan, och ställde frågan rätt ut hur han skulle ställa sig till två regeringsalternativ där det borgerliga hade en för hans medlemmar vettig energipolitik och det socialistiska inte hade det.

Hos en fackbas som Stefan sitter självklart socialdemokratin djupt rotad så något direkt stöd för andra partier än SAP kan väl egentligen aldrig förekomma, men det faktum att faktiskt INTE automatiskt svarade att han skulle stödja det socialistiska regeringsalternativet säger faktiskt en hel del.

Läs även Per Ankersjö, Magnus Andersson och Oscar Fredriksson.

Etiketter: , , , , ,