tisdag, mars 17, 2009

Hööööögern mot väääänstern

Debatten kändes lite tunn. Lite snuttifierad där de båda debattörerna liksom aldrig fick trampa loss på allvar.

Mona Sahlin stog upp tappert och visar vilket proffs hon är. Det är imponerande att se hur hon lyckas rädda ganska hårt toppade bollar och slå tillbaks dem i ett annat hörn, i en annan agenda, liksom.

Dock på tok för få ikväll för att ta några viktiga poäng. Utan tvivel stod Fredrik Reinfeldt som segrare och det var väl inte många som hade trott något annat.

Mona Sahlin kritiserar regeringen för att de inte ger alla - bilföretag, kommuner och andra - allt vad de ber om. Implicit att hon skulle göra det om hon var statsminister. Frågan som alla ställer sig är naturligtvis varifrån hon skulle få pengar till allt detta?

Har hon månne tillgång till någon hemlig skattgömma som regeringen inte känner till?

Det är väl kanske snarare så att det är sedelpressarna som skulle få gå varma, vilket kanske skulle kunna skjuta upp problemen en kortare period, men som inte skulle lösa några av strukturproblemen i ekonomin. (Det skulle också innebära en drastisk reallöneminskning för alla som jobbar.)

Antagligen känner Socialdemokraterna sig också bemyndigade att fritt gräva ur medborgarnas plånböcker för att sedan kunna sprida resurserna över de verksamheter som det för tillfället känns mest politiskt opportunt att sprida resurser över.

Det är nödvändigtvis inget problem att en arbetsplats försvinner. Problemet är när det inte uppstår nya på vilka folk kan jobba. Den som tror att höjda skatter gynnar nyföretagandet räcker upp en hand...

-----------------

Klimatdelen blev ju nästan bara konstig. Här har regeringen lagt två bra propositioner. (Jag tror faktiskt att till och med en och annan sosse kan erkänna att det var bättre än de vågat hoppas på?) En lagom aggressiv omställningspolitik, med långsiktiga villkor för industrin. Bra utvecklingsmöjligheter för förnybart och vi ser hela tiden nu pressmeddelanden från kraftbolag om att de satsar på vindkraftutbyggnad.

Mitt i allt detta börjar Mona kritisera regeringens klimatpolitik bland annat för brist på långsiktighet. Vad är detta? Vad är hennes alternativ? Det är ju bara ett enda stort svart (eller väldigt väldigt mörkt rött/grönt) hål.

Jag tror att statsministern helt enkelt blev överraskad över att Mona gick på så pass ändå i klimatfrågan i vilken hon helt saknar politik och egentligen borde betrakta som minerad mark och ett ämne att undvika och försöka slinka ur så fort som möjligt. Där borde hon blivit golvad och ska man ha något att anmärka på när det gäller Reinfeldts insats idag var det väl att han inte utnyttjade det smashläget bättre.

--------------------

Ingen av dem pratar LAS. Båda är ju i varierande grad positiva till eländet.

För sådan klokskap får man tydligen söka sig norrut. (Till mäster samuelsgatan och näringsministern) Maud var idag tydlig om att det obegripligt pundiga regelverk, som håller människor från ett arbete de borde ha rätt till, måste om inte helt avskaffas så i alla fall luckras upp för att minska skadeverkan på de mindre företagen.

Om detta kommer det att bli en hel del tal på vår distriktsstämma i Stockholm på lördag och det kommer med all rimlighet också vara ett hett och stort ämne på partistämman i maj.

Etiketter: , ,