tisdag, mars 17, 2009

Mellan bukfyllan och matlandet

Det har i många år varit ett oerhört starkt fokus på livsmedelspriserna i vårt land och med all rätt. Livsmedelsmarknaden i Sverige har varit och är kanske fortfarande av oligopolkaraktär. Det finns ett få tal stora aktörer som sätter villkoren och den som försöker bryta sig in på "deras" marknaden får sina fiskar varma. På alla sätt. T ex genom att utpressa leverantörer - "sluta sälja till honom, annars blir ni av med hela vår kedjas bissniss."

Detta har lett fram till en fläckvis märklig och i mitt tycke osund livsmedelskultur. För att kunna sälja fläskfilé för 59:90 så fuskas det. Man sprutar in saltvatten i den, emulgeringsmedel för att det ändå ska påminna om kött när man tuggar det och smakförstärkare, vanligen i form av natriumglutamat E621, för att det ska smaka någonting överhuvudtaget.

Förutom det uppenbara bedrägeriet, att man påstår sig sälja fläskfilé, fast man i själva verket säljer en blandprodukt av kött och kemikalier, så påverkar dessa kemikalier många människor negativt. I Holland får livsmedel med glutamat överhuvudtaget inte säljas, då de anses medföra alltför stora hälsorisker. Ett problem med glutamat som drabbar många är att det stör ut aptitsystemet, vilket leder till att man inte känner av naturliga mättnatskänslor.

Men som sagt. Det håller på att hända saker på området. Jordbruksministerns mission om att lyfta upp "Matlandet" Sverige är en mycket god tanke och det finns en god livsmedelskultur att bygga på.

Vi Svenska matkonsumenter måste börja ställa högre krav, men vi måste nog också vara beredda att betala för kvalitet.

Etiketter: ,

1 Comments:

Blogger Sami said...

Tack för att du tar upp detta Johan! Så jäkla viktigt att vi börjar ställa krav, och gör det varje dag när vi går till butiken och handlar.

3:12 em  

Skicka en kommentar

<< Home