lördag, april 25, 2009

Staten ska inte ge kommuner en jävla spänn!

En fri ekonomi där staten lägger sig i så lite som möjligt, såväl vid vinster som förluster, är den bästa modellen för ett näringsliv som förnyas och utvecklas. Om det är de flesta som vet någonting om ekonomi överens. Inte desto mindre gnisslar det från alla möjliga håll om att mamma staten ska komma med plånboken när vi satt sprätt på de pengar vi själva tjänat OCH veckopengen som vi redan fått.

Till och med ett företag som Volvo börjar gnälla om subsidier. Så långt är det gånget. Inte konstigt då att makthavare som av hävd är betydligt lösare i köttet stämmer upp i klagokör med hänvisning till allsköns behjärtansvärda hål att fylla med resurser från den till synes outsinliga källan: Medborgarnas plånböcker (plånböckerna nu genom skatter eller i framtiden genom penningpolitik).

En av Sveriges sämst skötta kommuner är Sandviken. Igår på Studio Ett beklagade sig det socialdemokratiska kommunalrådet därifrån om att det blir så synd om barnen eftersom kommunen måste dra ner antalet lärare för att regeringen i sin ofattbara grymhet inte ger Sandviken extrapengar. Det är ju ändå kris.

Det är alltså i vårt avlånga land ingen kontroversiell åsikt att anse att staten, och därmed människor från andra kommuner, ska vara med och betala för just min kommuns underskott.

Kommuner som har skött sig bra, som prioriterat utveckling av kärnverksamheten och som hållit väl i pengarna, ska alltså straffas nu för att andra kommuner skött sig dåligt.

Vad skapar det för incitament för kommuner framöver? Sätt sprätt på pengarna så fort som möjligt, strunta i vettig näringslivspolitik och välfärdsgrejerna. Köp slalombackar och bygg monument istället.

Så väl illustreras det vansinniga i principen "till var och en efter behov, av var och en efter förmåga". Endast fantasin sätter gränserna för kommuners behov och kring förmågan att generera välstånd förekommer i princip ingen debatt.

---------------------

Vad man i sammanhanget måste känna till är att Sandvikens kommun har bland de högsta skatterna i landet. Istället för en politik som genom frihet skapar grogrund för ett förnybart näringsliv som växer underifrån, har man från politiskt håll ägnat sig åt att försöka detaljkontrollera företagandet och tycker säkert att man är jätteduktig på det.

Konsekvent - nästan patologiskt - har man ägnat sig åt kommunalt "entreprenörskap" på alla nivåer som med hjälp av skattemedel tränger undan marknader och konkurrerar ut vanliga företag.

Samtidigt odlar man sina "behov" med de grönaste av fingrar. För inte länge sedan lät man bygga ett äventyrsbad. En fantastisk anläggning där man kan åka vattenrutschkana och simma ut mitt i vintern. Jag har för mig att notan gick på närmare en halv miljard.

Just nu håller man på att färdigställa en ny arena på vilken man kan spela bandy. Inomhus! Delvis sponsorfinansierad, men till stor del betalt med kommunens pengar. Nu i kristider är det inte långsökt att tänka sig att någon sponsor vill dra sig ur och då kommer kommunen att behöva skjuta till ännu mer av deras redan hårt plågade kommuninnevånares pengar.

Trots det verkar det inte vara särskilt många Sandviksbor som ställer sig frågan om det kanske inte skulle kunna tänkas finnas ett bättre kommunpolitiskt alternativ?

Ledsen att behöva säga det, men Sandviksborna förtjänar sitt öde. De väljer politiker som ger blanka fan i äldrevården och skolorna. De väljer politiker som lovar dem äventyrsbad och bandyarenor.

Väl så. Men kom inte och gnäll sen.

Etiketter: , , ,

6 Comments:

Anonymous Jonas said...

Utöver kommunens brist på insikt på hur man ska bedriva kommunal verksamhet så är dessutom jante väldigt stor och utbredd i Sandviken. Jag är mycket glad att jag lyckades komma därifrån... :)

9:10 fm  
Blogger Unknown said...

Hatten av för detta inlägg!

11:49 fm  
Blogger Johan, PL&C said...

:-)

7:32 em  
Anonymous Anonym said...

Ja man ska kanske inte "gödsla" pengar över kommunerna...

Jag jobbar själv inom kommunal verksamhet i norra Sverige. I en riktig utsugarkommun alltså...?!
Den aktuella kommunen har halverat sin befolkning de senaste 40 åren. En enda långt utdragen nedmontering. Inga äventyrsbad, inga bandyhallar, inga överdåd överhuvudtaget. Samtliga kommunala fastigheter hålls ihop av silvertejp och fogmassa.

Kanske har de lokala politikerna misslyckats, vad vet jag! Det kanske inte heller finns något egenvärde i att den här typen av kommuner överlever!

Vad vi ändock ska veta när vi bedriver häxjakt på kommunal verksamhet är att det är en otrolig skillnad mellan de svenska kommunerna, oavsett styrets politiska färg.

Frågan är vad som ska göras med alla dessa degenererade (typ s-märkta norrlandskommmuner) bosättningar? Skall staten ta över?
GG

1:40 em  
Blogger Johan Ingerö said...

Anonym,

Ja, det är skillnad mellan kommuner. Det är liksom vitsen med kommuner. Annars hade man kunnat sköta rubbet från Stockholm.

Oavsett vad din kommuns problem består av så svarar du inte på frågan om varför en kommun som slitit sig till framgång ska straffas för andras fel och brister.

2:15 em  
Anonymous Anonym said...

Nej man ska självklart inte straffas för att man skött sig, tvärtom! Men det finns kommuner som har en djävulsk situation där det inte längre spelar någon roll vem som sitter vid styret, allt manöverutrymme är borta. Att leta syndabockar i dessa fall är tämligen meningslöst och frågan kvarstår, vad göra med dessa kommuner?

Jag fick nyligen en redogörelse öven en "grannkommuns" ekonomiska situation (från en oberoende men insatt källa) och man häpnar över hur illa det kan gå, det är en "konkurs" man förvaltar, inget annat. Vi pratar här inte om äventyrsbad etc utan om genomgående lägsta möjliga standard.

Ovanstående kommun kommer antagligen att "skötas från Stockholm" inom en snar framtid...

GG

3:17 em  

Skicka en kommentar

<< Home