söndag, maj 17, 2009

Recension av partiledarna i debatten

Statsminister Fredrik Reinfeldt

Betyg 3+

Statsministern gör jobbet, varken mer eller mindre. Ger ett stabilt intryck och trycker lite lagom subtilt på oppositionens svaga punkter. Tyvärr ger han vika för den socialistiska verklighetsbeskrivningen initialt i debatten: Att "klyftorna" skulle vara ett problem. Visst det är ett problem om folk är fattiga, men det är fan inget problem att människor blir rika! Tvärtom.


Vice Statsminister Maud Olofsson

Betyg 3

Inte så bra som hon kan vara, men är värd all respekt för några principiella markeringar om både LAS och att skattepengarna faktiskt i grunden ägs av den som tjänat. Raka ryggar går hem i debatter.


Jan Björklund

Betyg 4

Jan var bra. Tydlig och självsäker visade även han prov på ryggrad när han trotsar problemformuleringen kring klyftorna och säger att det faktiskt är OK att vissa tjänar mer än andra. Skolfrågorna blir alltid en borgerlig debattvinnare och i dessa gör Björklund inte bort sig.


Göran Hägglund

Betyg 2

Väldigt anonym i debatten och de få gånger han tog ordet var det mest varmluft.


Oppositionsledare, Mona Sahlin

Betyg 3+

Hon gör jobbet. Hon tjatar in "skattesänkningar för de rika" och att detta ska ha skett för lånade pengar. Jag tycker att hon har åt helvete fel, men det går säkert hem i de vänstervridna stugorna. Lite festligt också att gå till val på en tydlig skattehöjaragenda. Så länge folk anser att deras egna pengar egentligen tillhör staten är detta antagligen en god strategi.

Hon gör dock bort sig totalt i att blanda in Spotify i fildelningsdebatten, men hennes målgrupp fattar säkert inte vad Spotify är. (Det är för övrigt ett gott exempel på hur kapitalismen och fri företagsamhet har större förmåga att praktiskt lösa problem än vad staten har.)

Det kryper i mig när hon låter sådär indignerad, men som sagt, det går nog hem i stugorna.


Maria Wetterstrand

Betyg 1

Katastrofalt dålig. Antagligen bakis och/eller trött efter stämman. Gnällig och otrevlig. Gav ett förvirrat och okunnigt intryck och sätter fingret på ett av de stora problemen som vänstersidan i politiken lider av: Man verkar inte förstå var staten slutar och människorna börjar. Maria vill - för dina pengar - idka riskkapitalverksamhet.

Hon kanske i så fall borde jobba med det istället för att hålla på med politik?


Lars Ohly

Betyg 4

Ohly trivs i dessa sammanhang. Han kör sina klasskampsklyschor och gör det med sådan rörelseenergi att det bär... säkert ända in i många socialdemokratiska öron.

Etiketter: , ,

3 Comments:

Anonymous tobbo said...

Maud la delansvar på den stela kulturindustrin för fildelningen. Riktigt trevligt och på tiden.

11:11 em  
Blogger Elias said...

Vilken debatt? Länk?

8:37 fm  
Blogger Johan, PL&C said...

svt.se

10:09 fm  

Skicka en kommentar

<< Home