torsdag, juli 30, 2009

Fransisco d'Holstein

Johan Stael von Hostein låter lusten att provocera överrösta förnuftet. För förnuft har ju karln emellanåt. Dock ej idag, då han försvarar Marianne Samuelssons konstitutionsvidriga och allmänt pundiga agerande och vidhängande resonemang kring dispens från strandskyddet.

Företagare - eller andra för den delen - ska inte ha privilegier. Däremot ska man få behålla huvuddelen av vad man själv lyckas skapa. Det är kamp viktig nog att driva i ett politiskt klimat där socialismen faktiskt bara kan vara ett riksdagsval bort.

Dagens debattartikel i Expressen för debatten om den enskilda människans rättigheter mot staten tillbaka flera år.

På något sätt känns det som att Johan von Holstein har gett upp hoppet för Sverige.

Såg på facebook att någon liknande honom vid en högerns svar på Jan Myrdal. Jag tycker att han i det närmaste (åtminstone idag) mest liknar Rand's Francisco d'Antonia som betraktar och applåderar förfallet. Som inte gör något för att hindra det, utan tvärtom bara knuffar på efter bästa förmåga.

Etiketter:

3 Comments:

Anonymous Dr M said...

Med den skillnaden, kanske, att Fransisco d'Anconia trots allt är en av hjältarna i Atlas Shrugged, på grunder som jag inte längre riktigt minns (det är åtta år sedan jag läste Atlas), men kanske mest just för att han driver det korrupta lismarsamhället Rand beskriver mot sin undergång. Han beskrivs, som jag minns det, som en oundgänglig del i trion Galt, Danneskjöld och d'Anconia.

Jag uppfattar det inte riktigt som att du ser Staël von Holstein som hjälte på samma sätt? (Sedan hade jag förvisso mina reservationer mot Rands hjältar också, men det är en annan diskussion.)

11:33 fm  
Anonymous Anonym said...

Privilegier? Förtur? Låter knappast som Fransisco enligt mig. Han är snarare Orren Boyle, eller James Taggart.

Precis som du skriver så vill von Holstein tydligen inte ha objektiva och lika individuella rättigheter för alla, utan istället ha privilegier för vissa grupper. Gruppkollektivism för vissa grupper (i detta fall företagare) skall tydligen bota vårt kollektivistiska statsskick…


Rand roterar i sin grav…

/GottaLeif

2:46 em  
Blogger Rasmus said...

Jag förstår inte varför Holstein fortsätter att kommentera sånt han uppenbarligen inte begriper? Varför kan han inte ägna sig åt sitt företagande istället?

12:51 em  

Skicka en kommentar

<< Home