torsdag, augusti 13, 2009

Apoteksavregleringen ger 100 nya apotek - till att börja med

I samband med alla omregleringar och avregleringar brukar det vara en period av omställning innan de nya marknadsstrukturerna hinner sätta sig.

Den avreglerade apoteksmarknaden kommer säkert att föra med sig någon negativ konsekvens för någon, åtminstone på kort sikt, när ett olönsamt apotek på en ort läggs ner eller flyttas.

Samtidigt innebär avregleringen ett potentiellt tillflöde av nya apotek.

Att avregleringen är något oerhört positivt bekräftas väl idag genom nyheten att den internationella apotekskedjan Celesio etablerar sig i Sverige. Inte mindre än 100 helt nya apotek tänker kedjan öppna och man har nu påbörjat rektrytering av personal.

Ett par frågor till vänsterpartierna vore intressant att få svar på: är detta negativt och i så fall hur?

Lika intressant är hur Ylva Johansson och hennes polare tänker sig att apoteksreformen ska rullas tillbaka, som utlovat. Tänker man helt enkelt konfiskera de nya apoteken? Förbjuda dem att utöva sin verksamhet? (och sålunda helt enkelt med tvång lägga ner hundra apotek?)

Etiketter: , , , ,

7 Comments:

Anonymous Anonym said...

Ja-a du. Visst är det bra med nya apotek men som du själv är inne på och berör, i mindre orter där lönsamheten är 0 eller mindre kommer dom ju inte öppna. För större städer är det är ju kanon med mer tillgänglighet men för landsbyggen katastrof. Ha även i åtanke Apoteket AB ska vara ett vinstdrivande företag och varför ska dom då driva förlustdrivande på landsbygden? jo för att dom har lovat det så istället för att ha kvar en kassako som genererade intäkter till staten kommer det om några år bli bli en belastning. OCH som styrande sa när dom skulle sälja ut apoteket. "fan va gött, nu får vi lite pengar för alla apotek" det är ju precis det här som inte händer nu när de stora väljer att starta nya egna affärer. Alltså inga pengar in till staten, kompetens ut ifrån bolaget samt inte bra för landsbygden. Men det är sånt folk från större städer inte tänker på.
Hela grejen

11:14 fm  
Blogger Johan, PL&C said...

OK, ska vi förstatliga livsmedelshandeln, bensinmackar, blomsteraffärer och frisörer också? ;-)

Med en avregleringen kommer också nya affärsmöjligheter som kan innebära bättre service för alla.

11:29 fm  
Anonymous Jonas J said...

Är det inte dags att släppa alkoholmonopolet snart? Jag vägrar tror att ett företag som sorterar sina drycker efter pris är rätt spelare för att främja god dryckeskultur...

7:36 em  
Anonymous Mats said...

Ja-a du, Anonym, varför ska staten och i förlängningen kunder utan valmöjlighet finansiera vissa personers val att bo i glesbygden. Att driva apotek med 0 i lönsamhet kommer - tro det eller ej - med en kostnad.

Visst tänker vi i storstäderna på detta, tro inget annat. Har du själv lust att vara med och betala lite extra för våra högre försäkringskostnader, högre räntekostnader, högre matpriser, trängselskatter och allt annat som kommer med våra personliga val av bostadsort att göra?

9:58 em  
Blogger LeoB said...

Jag är inte jätteimpad av din analys. Är det här det enda du har att säga, att hundra apotek som en internationell apoteks-kedja påstår sig vilja öppna, att det är bra?

För vem? På vilket sätt? Vad har siffran för relevans? Vad betyder den? För vem?

Vi vet inte ens om det blir fler eller färre apotek på det här sättet.

Någon sa att högern tror på siffror. Så fort det går att räkan så är det bra.

Det var förstås en väldig förenkling och lite elakt. Men när jag ser vad du skriver undrar jag.

Snälla, det här gäller faktiskt (som många andra frågor) människors liv. Visst går det att göra en bättre analys?

12:26 fm  
Blogger Johan, PL&C said...

Monopol är sällan bra och avregleringen av apoteksmarknaden är mycket välkommen.

I alla andra länder (förutom i nordkorea och kuba, där man fortfarande har apoteksmonopol) fungerar apoteksmarknaden mycket bättre, inte minst med avseende på tillgänglighet.

Jag tyckte att det var roligt och kanske lite överraskande att avregleringens effekter kommer så snabbt. Därav blogginlägget.

Och LeoB, detta är liksom ingen "analys"... Men visst tycker jag att det är bra att en välkänd och välrenommerad apotekskedja vill etablera sig i Sverige. Jag tycker att alla som vill starta nya verksamheter och skapa nya jobb i Sverige (och i andra länder för den delen) gör något bra.

9:38 fm  
Anonymous arthur said...

Hur gick det till när apoteksmonopolet infördes på 70-talet. Stal eller exproprierade staten apoteken från de då etablerade apotekarna eller löste man det på något annat sätt?

6:12 em  

Skicka en kommentar

<< Home