måndag, augusti 17, 2009

Debatt inom (S) om LAS öppnar nya möjligheter

"Vi Socialdemokrater kan inte låta LO och för den delen Moderaterna att fortsätta bromsa utvecklingen av en ny och modern trygghetslösning."

Orden är Hans Dahlgrens (S) i ännu en LAS-kritisk debattartikel på newsmill.

För att arbetsmarknaden ska fungera med rimlig effektivitet MÅSTE regelverket ändras. Lagstiftningen är anpassad efter 50-talets förhållanden och bygger på en syn på förhållandet mellan arbetstagare och arbetsgivare som måste beskrivas som marxistisk.

I jämförelse med lämplighet är väl antalet tjänsteår inte någon mer 'rättvis' faktor för avgöra vem som måste lämna företag som tvingas dra ner på personal?

Att företag hindras från att optimera sin kompetensmix minskar dess relativa konkurrenskraft. När den dessutom skulle behövas som allra bäst. Lagen kräver att arbetsgivaren måste lägga en massa tid och energi på tjaffs med facket (helt i onödan - lagen eller kollektivavtalet har redan stipulerat vad som gäller) när man borde fokusera på att hitta nya affärer.

Att LAS utgör en institutionell diskriminering av unga och nyinflyttade borde i sig vara tillräckligt för att förpassa eländet till historiens arkiv bland skallmätningsinstitut, förbud mot arbetskraftsinvandring och löntagarfonder.

Detta är naturligtvis åt helvete och att Nya Moderaterna och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin inte gör något åt LAS är skandalöst.

Nu är Socialdemokratisk politik inte särskilt imponerande i övrigt, men förr eller senare kanske vi i Centerpartiet blir tvungna att söka samarbete åt annat håll när Nya Moderaternas smaklösa fjäsk för fackföreningsrörelsen prioriteras framför företagens och medborgarnas väl.


Etiketter: , ,

3 Comments:

Blogger Unknown said...

Hear, hear!

The Honourable PL&C is absolutely correct, as usual...

1:24 em  
Blogger Johan, PL&C said...

:-)

1:43 em  
Anonymous Anders said...

Rätt i sak, men käre nån så fel slutsats... Skulle det gå lättare att övertyga LO (vilket ju isf skulle vara nödvändigt) om LAS' fördärvlighet än t o m den mest inbitne nymoderat?

3:12 em  

Skicka en kommentar

<< Home