onsdag, april 14, 2010

Frihetlig valguide

...kan knappast jag göra, eftersom jag bör anses högst jävig, men det borde finnas en sådan.

När det gäller den digitala integriteten är Piratpartiet ohotad etta. De har dessutom visat sig både aktiva och pådrivande i europadebatten. I stort motstånd ska sägas. Är ett omedelbart avskaffande av FRA din viktigaste fråga finns det ingen annan du kan rösta på.

Visst har vi borgerliga fuckat upp ordentligt i just den specifika frågan, men de rödgröna är verkligen inte bättre.

När det gäller sociala friheter finns det alternativ.

Vänsterpartiet har på ytan vissa socialt frihetliga drag, men ser inte människor som individer, utan som representanter för grupper/klasser. Problemet är att det just är individer som behöver och förtjänar sin sociala frihet - ofta mot själva kollektivet. Det gör att Vänsterpartiet med sin socialism aldrig kan värna den enskilda människans friheter. Eller som Lars Ohly själv uttrycker saken: "Inskränkningar i demokratiska fri- och rättigheter kan användas i arbetarklassens intresse".

Vad beträffar en frihetlig syn på folkhälsa, alkohol och förbud finns det vissa hos Moderaterna som kan tänka sig att öppna upp för ett avskaffande av alkoholmonopolet. När det kommer till soft drugs är det däremot tvärstopp där.

Folkpartiet har en lång tradition av statligt översitteri när det gäller i princip allt som är roligt, men vännerna i Liberati kämpar tappert för att förändra det.

Centerpartiet har gått längst när det gäller många av dessa frågor och gått i bräschen för bland annat gårdsförsäljning. Visst finns det C-kandidater som liksom många folkpartister är engagerade i nykterhetsrörelsen, men det finns också ett stort antal Centerpartister och CUF:are som är beredda att diskutera en öppnare syn på till och med en så känslig sak som cannabis.

Social frihet är bara den ena halvan av liberalismen. Den andra är ekonomisk. Hur man kan vara starkt engagerad i var och ens integritet när det gäller innehållet i sin mobil eller dator, men inte när det gäller ens plånbok, är för mig en gåta.

Principfasthet när det gäller var och ens rätt till sina egna pengar brukar Jan Björklund vara ganska tydlig, men allra främst måste man ändå säga att Centerpartiet och Maud Olofsson är i frågan. Kolla t ex denna Adaktussonintervju från TV8 där Maud är fullständigt lysande och ideologiskt oerhört tydlig när det gäller företagarens rättigheter mot en klåfingrig stat. (Läs även Annies och Gustavs kommentarer.)

Visst finns det mycket att jobba med när det gäller den frihetliga agendan. Såväl på totalplanet och i vårt parti, men det finns frihetliga kandidater på valbara platser att kryssa och jag (enligt samma jäv förstås) tycker nog att Centerpartiet ligger främst som en frihetsmotor i svensk politik.

Etiketter: , ,

3 Comments:

Blogger Annika Beijbom said...

Bra artikel på Aftonbladet! Såg den först nu. Frihet, FTW!
/Annika

9:32 em  
Blogger Fredrik B said...

Glöm att man kan kryssa fram frihetliga kandidater bland de gammla partierna. Vi har resultatet av detta från den gågna valperioden.

Vill man ha frihetlig poitik finns baraett alternativ, ge upp på de gamla partierna.

Är imatrialrätt oh integritet den enda frågan som betyder något för en så är piratpartiet ett alternativ.

vil man ha PP politik + liberalism på ALLA områden så finns Liberla partiet.

Kom ihåg alla partier börjar små, gå wasted vote syndrome.

7:19 fm  
Blogger Tomas S said...

Som liberal skulle jag utan tvekan kryssa någon bra person i antingen Centern eller Moderaterna (dig kanske?) om jag hade några som helst illusioner kvar om att de etablerade partierna skulle kunna vända skutan med avskaffande av rättsäkerhet och integritetsfrågorna, men...

det kommer att bli PP för mig, både vänstern och högern behöver en rejäl knäpp på fingrarna angående PP:s hjärtefrågor. Hoppas verkligen att PP kan komma upp i 4% (eller i alla fall väldigt nära). Det skulle vara en väldigt kraftfull signal.

Drömutfallet är PP på strax över 4% tillsammans med en fortsatt Alliansregering. Och Beatrice Ask sparkad efter valet!

12:14 em  

Skicka en kommentar

<< Home