fredag, maj 28, 2010

Fler måste skapa jobb

Sitt eget och gärna även andras. Det är något som alla företagare gör. Det är dessutom en fullkomligt naturlig reaktion på arbetslöshet för de allra flesta jag känner.

Själv provade jag på arbetslöshet ett par månader för ganska länge sedan nu. Det sög något alldeles kopiöst, så jag skrämde liv i min enskilda firma och tänkte att jag väl ändå kan NÅGONTING som någon vill betala för.

På så vis hamnar man i ett läge där man jobbar. Inte alltid för särskilt mycket pengar och ibland inte för några pengar alls, men man jobbar! Och det ena projektet leder till nya kunskaper och kontakter som leder till det andra.

Det är - om du frågar mig - oslagbart jämfört med att hänga på arbetsförmedlingen. Det finns en nedbrytande känsla i tvingas anpassa sig till arbetsförmedlingens ofta ganska usla idéer om hur saker och ting funkar och det är definitivt nedbrytande att känna att man lever på andra.

Att vänstern inte fattar detta tankesätt blir så tydligt när Alliansfritt twittrar raljant om att Maud föreslår att man faktiskt kan "skapa sitt eget jobb" och jämför det med att den som inte har några pengar ju kan ta ut på bankomaten.

Igår reagerade jag på en tweet och en bloggpost från samma avsändare om att CUF - genom att föreslå att kollektivavtal kanske inte alltid är nödvändigt - inte vill att den som arbetar ska ha lön och en rad andra saker som kan regleras i kollektivavtal.

Då slog de mig att det kanske är så att socialisterna verkligen inte förstår!? Att de tror att du inte kan få en lön du är värd utan kollektivavtal. Att de tror att fackets inblandning är nödvändig för att du inte ska tvingas jobba 23 timmar per dygn (och få en näve ljummet grus till lunch) och att LAS är det enda som skiljer ditt arsle från att få sparken.

(Man kan ju undra om de har reflekterat över varför företagare i så fall är så dumma att de faktiskt anställer folk, om deras högsta önskan är att ge dem sparken?)

I deras värld ska människan vara lydiga delar av ett kollektiv. Man ska stå i kö och vänta på sin tur på ett jobb som staten ska skapa.

Lycka till med det.

Visst kan förutsättningarna för företagande bli mycket bättre. Vi har fortfarande världens högsta skatter, facket har laglig makt att krossa företag som inte dansar efter deras pipa och det är förhållandevis svårt att samla ihop en privat förmögenhet som skulle kunna finansiera eget och andras företagande, men det är i alla lägen en ren drömtillvaro jämfört med om vad vi får om vänsterpartierna skulle komma till makten.

---

Passande nog lanserar Centerpartiet idag ett program på 17 punkter för ett bättre företagsklimat. (En 18:e punkt skulle involvera ett skruvstäd och finansministerns hästsvans.)

Läs även Elias Giertz, Magnus Andersson, E24, DN och SVT.

Etiketter: , , ,