torsdag, augusti 12, 2010

Socialismen har svårt att slå bland företagare

Med frihet följer ansvar. Och det borde ju rimligtvis även råda motsatt förhållande. Vänsterpartierna missförstår konsekvent företagandets anda. De försöker locka företagare och företagarvänligt inställda väljare med statligt styrd och betald "trygghet".

Vad man inte säger är att all denna trygghet som vänsterpartierna vill dela ut bara ju måste betalas av samma företagare som de menar ska åtnjuta den på ett eller annat sätt.

Ett praktiskt problem är svårigheterna att avgöra när en företagare är arbetslös eller för sjuk för att jobba.

Om man har dålig fart på säljet tjänar man inga pengar, men inte fan är man arbetslös då? Tvärtom har man ett hästjobb framför sig i att ringa och träffa nya kunder.

Om man har brutit armen kan man inte göra vissa saker i sitt byggföretag, men väl en mängd andra saker. Städa på lagret, fixa till hemsidan, förhandla om bättre rabatter hos byggvarugrossisten...

Chansen att en tungfotad statligt initierad myndighet skulle kunna sköta dessa system effektivt och rättssäkert ser jag som ytterst osannolikt. Missbruksincitamenten är gigantiska och de företagare som tvingas betala dyrt för de påtvingade trygghetssystemen kommer att känna sig nödgade att utnyttja dem så mycket det går för att få valuta för pengarna.

Låt företagen vara ifred! Låt dem och deras ägare tjäna pengar om de är så pass skickliga att de klarar det.

---

Denna typ av rödgrönt resonemang känns igen. I vintras ville såväl Mona Sahlin som Peter Eriksson köpa Saab.

De ville ta pengar - i praktiken - från företag som jobbade rätt. Som klarat anpassningen till den snabbrörliga marknadens krav. Och ge dem till företag som inte gjorde det.

---

Läs även Andreas Bjerke.

Etiketter: ,

4 Comments:

Blogger Hampus Algotsson said...

Härligt med någon allianspolitiker som inte räknar in MP bland "vänsterpartierna". Bra, eftersom vi inte är vänster. Eller försökte du göra det? Det är ju trots allt MP företagarpolitik om småföretagarna själva får välja. Och vilka kom tvåa? Men hoppsan, där har vi ju vänsterpartiet. Ni är inte så bra som ni vill vara på det där.

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/mp-och-v-stods-av-foretagarna_3651161.svd

11:50 fm  
Blogger Elias said...

Helt rätt. Det enda jag som företagare önskar mig av politiker är att de ska lämna mig i fred och försvara mina rättigheter. Jag behöver inte "trygghet" av dem, den kan jag skapa själv genom att SPARA (det ordet verkar de flesta politiker ha glömt), men för att det ska vara möjligt måste skatten sänkas.

11:59 fm  
Blogger Johan, PL&C said...

Hampus, jag tror inte företagarna gillar statliga riskkapitalfonder, högre skatter och ingen förbifart.
;-)
/J

1:51 em  
Anonymous Andreas Getzman said...

Nu vill ju Vänsterpartiet jävlas med restaurangföretagen också.
http://andreasgetzman.wordpress.com/2010/08/12/du-ar-inte-foretagens-van-josefin-brink/

5:16 em  

Skicka en kommentar

<< Home