torsdag, augusti 02, 2007

Ställ krav på marknadsekonomi

Faktum är att SIDA jobbar ganska bra nuförtiden. Biståndet används ofta effektivt och på ett sätt som inte snedvrider mottagarländernas egna marknader alltför hårt.

Och ibland är det som att man var tillbaka på 70-talet med oreserverat finansiellt stöd till mördarpack och antidemokrater.

Läser i SvD att svenskt bistånd går rakt in i Mugabes riksbank och det är fan inte acceptabelt! Förvisso genom en klurig abrovink - att riksbanken är socialiserad och därmed bestämmer växelkurser utanför marknadens påverkan. (Svenskt bistånd går i utländsk valuta och i den mån det används i Zimbabwe växlas pengarna där - till knasiga växelkurser)

Vore det inte rimligt att ställa krav på att mottagarlandet anammar ett ekonomiskt hållbart system? Att man garanterar privat ägande och rättsäkerhet när det gäller civila kontrakt?

I Mugabes fall är det så uppenbart att pengarna inte ens gör nytta på kort sikt. Kanske till och med skada, eftersom resurser lösgörs för att t ex spöa upp oppositionen.

Avbryt allt annat än direkt katastrofbistånd till länder som inte tillämpar marknadsekonomi!

Etiketter: ,

1 Comments:

Anonymous Allan said...

Det rimligaste vore att avskaffa det statliga biståndet. Varför ska statens våldsmonopol används för att tvinga av dess medborgare tribut till grupper utanför landets gränser, utan någon som helst ersättning?

Det är en kollektivistisk och diktatorisk tanke som inte hör hemma i en fritt och demokratiskt samhälle. Speciellt eftersom det finns många privata alternativ och eftersom olika personer har olika uppfattningar om vilka grupper eller länder som har gjort sig förtjänta av bistånd.

Men tydligen anser staten att det här med privatmoral är något som bör bestämmas ovanifrån och att det finns ett värde i sig att den svenska staten står som avsändare för biståndet. Kanske som ett slags godhetsmått som man kan skryta med internationellt nu när vi inte är bäst på något annat längre?

12:56 em  

Skicka en kommentar

<< Home