måndag, december 10, 2007

Dela ut SVT till licensbetalarna!

Jag har faktiskt haft lite svårt att relatera till de senaste dagarnas debatt om SVT's förmodade sossifiering.

Jag tycker verkligen att det är ett redigt vänsterfilter på väldigt mycket från SVT. Inte nödvändigtvis alltid i nyhetsrapporteringen, men i programval och i innehållet i många av de egna produktionerna.

Detta kan ju ha många orsaker och det behöver ju inte vara så att ett gäng övertygade socialister med vett och vilja konspirerar allt vad de orkar för att sprida sin lära runt om bland tittarna.

En troligare orsak är att SVT är en organisation som hyser en massa övervintrare från en annan tid, där socialismen i högre grad präglade den allmänna diskursen.

Att man som public serviceföretag överhuvudtaget betraktar andra tv-kanaler som konkurrenter är djupt problematiskt. Att de lägger avtvingade licenspengar på negativt kampanjande mot sina "konkurrenter" är direkt osmakligt. Jag har inget emot att debatten förs, men den ska fan inte föras av SVT.

Att de själva är ytterst marknadsorienterade är på något sätt ett sundhetstecken, men inte om man samtidigt finansieras genom tvång och inte när man klankar ner på andra kanaler när de gör samma sak.

Ett annat problem är att det liksom inte finns några sätt att påverka SVT. De säger i sin tendentiösa reklam att de ägs av dig, dig, dig (och mig) osv, men vilka är våra möjligheter att påverka?

Det finns inget sätt för oss att tycka om SVT på ett sätt som faktiskt betyder något. Vi kan inte ens rösta med plånboken.

Det finns en lösning! Inspirerad av Dick Klings folkhemskapitalism föreslår jag att man helt enkelt bolagiserar SVT delar ut företaget till dem man nu ändå anger vara sina ägare: Alla licensbetalare! Då får man i alla fall komma till tals på en bolagsstämma varje år och i samband med betalningstillfällen som annars skulle varit för licensavgiften betalar man in för en nyemission.

Etiketter: