tisdag, december 04, 2007

Det finns fler skyltfabriker

Det är vanligt med kläd- och uppförandekoder i arbetslivet.

Jobbar man på bank stryker man en vit skjorta för varje dag och jag tror inte att min egen väl tilltagna kalufs skulle passera genom valvets tunga dörr.

Är man flygvärdinna har man inte jeans och t-shirt bara för att man råkar vara lite bakis, det är bara att kränga på sig den där käcka uniformen.

Jobbar man på donken har man nylonskjorta och en festlig mössa.

Är man fotbollstränare i Sverige har man träningsoverall. Är man det i Italien har man skräddarsydd kostym.

En snubbe har fått kicken för att han inte kan hålla sig till hur företaget han jobbade på hade bestämt att de anställda ska se ut när de representerar företaget. Nu fattar jag i o f s inte vad det var för fel på snubbens fripp om man jobbar som skyltmonterare, men det är en sak mellan honom och den som betalar hans lön. Jag kan lika lite som någon annan säga åt någon hur hans företag ska se ut när det möter omvärlden.

Men det sköna med marknadsekonomi är ju att företagare som gör sig av med personal med andra hänsyn än lönsamhet kommer att förlora på det.

Etiketter: ,

4 Comments:

Anonymous Attila said...

Killen trodde han var cool, hade låtit håret blekas av vitrinol... Sicken trist historia, att tidningarna bara orkar - är det nyhetstorka mellan Idol och Big Brother?

www.attila.tecknare.se
www.kaffekoppen.se

12:42 fm  
Blogger Staffan V said...

Problemet var i grunden att företaget inte hade någon fast policy utan VDn bestämde dag från dag vad som gällde. Kläderna var inte problemet (man hade arbetskläder) utan bara hårfärgen. Uppenbarligen trodde han att hårfärgen skulle vara OK men tog fel. Man ska inte behöva gissa sig fram hur man ska se ut för att få behålla jobbet.

10:08 fm  
Blogger yendor said...

Tror det låg ganska mycket mer bakom vad som sägs.
Själv har jag snarare haft cheferna sälja det utta utseende jag ibland haft som "ser man ut så här måste man vara riktigt bra på vad man gör".

Man kan ha problem med kläder både i relation till kollegor och chefer. Har man kostym på fel ställe så blir kollegorna avogt inställda och på ställen som Engelska banker så får man inte bli sedd utan kostym jackan i de närliggande kvarteren ens.

3:08 em  
Blogger Staffan V said...

Fast på Skyltfabriken Ab hade de anställde arbetskläder så klädseln var nog inte problemet.

Förresten, i en håla på 130 invånare finns det nog inte så många skyltfabriker.

3:48 em  

Skicka en kommentar

<< Home