onsdag, december 05, 2007

Arbetaren är bättre än DN

Det verkar som att det finns en massa vänstermänniskor där ute som liksom tror att det räcker med att säga att en rapport kommer från det tydligen så förhatliga Timbro för att man inte ska behöva bemöta några siffror eller slutsatser i sak.

Antagligen har man inte läst så många rapporter därifrån, för min uppfattning är att man alltid har torrt på fötterna faktamässigt och ärligt talat vore det ju bra om någon hängiven socialist kunde lägga sig vinn om att försöka omkullkasta Timbros rapporter med avseende på dess innehåll.

Det skulle göra att jag kunde lita mer på det som står i dem om jag visste att de granskades kritiskt på ett seriöst sätt.

Jag läser på Johan Ingerös blogg att DN's kulturredaktion går till frontalangrepp mot Johan Norbergs person (som förövrigt inte jobbar på Timbro sedan ett bra tag) och kallar honom "löjlig". DN anser sig inte behöva bemöta några som helst fakta som Norberg presenterar.

Att kunna skilja på sak och person är en konst som varje seriös debattör måste lära sig att hantera. Att med manisk nit undvika precis varenda del av innehållet som på något sätt har med saken att göra - utan bara ägna sig åt tarvligheter - borde diskvalificera för varje uppdrag som har med journalistik att göra.

Att man inte heller tillåter replik cementerar bilden av en maktfullkomlig del av Den tredje statsmakten, där det är som den gamla militära principen: Om verkligheten inte överensstämmer med kartan är det verkligheten det är fel på.

(Möjligen stärks den bilden av Barbro Hedvalls kritik som hon något överraskande förde fram som sommarpratare för två år sedan, mot dem som påpekar (de ganska talrika) faktafelen i tidningen. De skulle tydligen "vara glada över att det är så mycket som blir rätt"!)

Det är också märkligt hur en tidning som kallar sig "oberoende liberal" kan hysa en hel (och ganska viktig) avdelning som är utpräglat socialistisk! Det finns ju faktiskt i så fall bättre tidningar.

Arbetaren är faktiskt riktigt bra, rent journalistiskt, och om man ska läsa en vänstertidning föredrar jag den framför DN.

...

Etiketter: ,