måndag, oktober 20, 2008

Djurens rätt - älgstek och kanelbullar

Liksom Merit Wager hörde jag i morse (inte utan ett litet fniss) om hur "Djurens rätt" upprörs över att västerbottniska dagisbarn får leka "älgjakt".

Älgjakten är årets absoluta höjdpunkt för oerhört många svenskar. På landsbyggden är det hur stort som helst och de flesta är engagerade på ett eller annat sätt.

Barns lekar handlar oftast om olika saker som vuxna gör och är jakten det stora samtalsämnet vore det ju direkt konstigt att inte uppmärksamma jakten som en del i den pedagogiska verksamheten.

Det är ju dessutom väldigt naturligt för människor att jaga djur och äta upp dem. Det har vi gjort i alla tider och det finns ingen anledning att sluta upp med det.

Dessutom är viltkött klimatsmart, jämfört med nötkött!

Etiketter:

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Eller så behöver inte vuxna ta inititiativ till lekar som inbegriper våld och vapen? Är det rimligt att ge gevär till 5-åringar, hetsa dem mot en tygälg och sen ge dem belöning i form av bullar när de "pangat" älgen. Är det inte bättre att barnen lär sig om respekt och empati för andra (människor och djur) i skolan??

6:36 em  
Anonymous Ken1 said...

För att kommentera senaste kommentaren;
Som jag ser det finns det inget motsatsförhållande mellan "jakt" och "respekt och empati".
Jag är aktiv jägare sedan mer än 20 år och ingen kan med fog påstå att jag saknar empati eller respekt för andra. Jag håller heller inte med om att jakt = våld ("lekar som inbegriper våld och vapen" stod det i kommentaren).

En bra uppfostran innefattar bl.a. respekt och empati för andra, det håller jag med om, men det är fortfarande föräldrarnas huvudansvar att lära sina barn vad det är - inte skolans ansvar. Skolan ska utbilda, inte uppfostra. Skolan ska snarare ge barnen en bred samhällskunskap, god förståelse för samspelet mellan djur-natur-människa (förutom alla andra saker som skolan är ålagd att lära eleverna) och det innefattar då att spegla samhället. Ett samhälle som under flera tusen år är utvecklat och uppbyggt av bl.a. jägare...

Och precis som det stod i bloggen: viltkött är klimatsmart. Mer ekologiskt uppfött än så går det nog inte att få köttet.

11:46 fm  
Blogger Johan, PL&C said...

Hallå Ken1!

Du har verkligen rätt. Jag har då aldrig träffat på en jägare som saknat respekt för djur och natur.

Men är man militant vegetarian så kanske man tycker att det är våld att äta kött.

Jag tycker att det är naturligt. Och gott. :-)

10:12 fm  
Anonymous Dennis said...

ken1:

Man kan tycka att jakt är rätt - eller fel. Och alla, oavsett ståndpunkt, betalar skatt som sedan finansierar förskolor som omfattas av läroplaner. Att för skattepengar ge 5-åringar en milt sagt ensidig bild av jakten är inte rätt. Om det nu är så att alla dessa barns föräldrar är jägare (vilket jag betvivlar), så borde då inte förskolan/skolan förbereda dessa barn på att hela världen faktiskt inte tycker jakt är okej? Ni vet, förbereda dem inför livet i den riktiga världen. Den som finns utanför jägarsekten.

5:58 em  

Skicka en kommentar

<< Home