fredag, oktober 17, 2008

OK! Ny Eurodebatt... varför inte?

I morse kunde man höra valutanoteringarna på radion och särskilt muntert var det inte. Kronan tappar kraft jämfört med Euron som nu betingar över 10 spänn.

Jag är inte säker på att det alltigenom är en god idé att gå över till Euron, men några centerpartikompisar lyfter frågan för diskussion nu.

Det är nog klokt. Fram tills nu har alla europapolitiska frågor kommit att handla om en och bara en sak: Om man är för eller emot EU. Det har hänt en hel del på den senaste tiden som lyft nivån för europapolitiken i Sverige:

Integritetsfrågorna har aktualiserats och en hel del orosmoln finns på den europeiska himlen, vilket bland andra HAX och Christofer Fjellner uppmärksammat oss på.

Vi har nu en regering som har ett helt annat europafokus. Cecilia Malmström är ett sjuhelvetes lyft (för att uttrycka sig milt) jämfört med förra EU-ministern Bosse Ringholm.

Miljöpartiets nyligen slopade utträdeskrav kanske mer är ett uttryck för att det inte längre är så politiskt gångbart att vara hårdnackad EU-motståndare, men det har självklart också en opinionsbildande effekt gentemot de som liksom gillar Miljöpartiet generellt.

Det blir väl kanske lite väl spännande för (s) med ett förnyat fokus kring europafrågor. Partiet var ju för senast det begav sig, men nu kommer europaparlamentslistan toppas med EMU-motståndare för att möta hotet från Junilistan under ny ledning av den tidigare socialdemokratiska nej-ikonen Sören Wibe.

Etiketter: