fredag, oktober 17, 2008

Reinfeldt vann - klart!

Shit, vad hett om öronen det blev för Mona Sahlin i dagens radiodebatt! Miljöpolitiken har väl inte vart något starkt kort för Reinfeldt för att uttrycka sig milt, men mot Mona har han lyckats påfallande bra!

Jobben är regeringens starka kort. Socialdemokraterna har såväl teori och praktik emot sig och så länge agendan är en smula teknokratisk så känns rättvisaskaparjobb-logiken från Sahlin väldigt tunn.

EMU har aktualiserats i dessa tider av finanskris och hela EU-frågan är besvärlig för sossarna med djupa klyftor inom partiet kring synen på medlemskap i EMU och till och med i EU.

Regeringsfrågan är en rak höger som försvagar Mona Sahlin. Rätt av Reinfeldt att nöta det och obeskrivligt oskickligt av Socialdemokraterna att sjabbla bort det som skulle vara Mona Sahlins högfors. Det blev så att säga bad i galen tunna.

Regeringsfrågan hör starkt samman med det sista ämnet i radiondebatten: Ledarskap. Fredrik Reinfeldt har bevisat att han kan hålla ihop en regering och styra landet. Inte alltid utan gnissel, men det fungerar (även när det stormar ordentligt).

Mona Sahlin har satt sina pengar på Miljöpartiet. Ett inte helt oproblematiskt val med tanke på närings- utrikes och säkerhetspolitiken. För att inte tala om energipolitiken. Miljöpartiet är bra på en del saker, men dom gillar inte den svenska industrin. En oundgänglig konsekvens av det är att man heller inte gillar jobben i den svenska industrin, vilket många tänkbara socialdemokratiska väljare kommer att ha synpunkter på.

Ida Gabrielsson och Magnus Andersson livebloggade(och jag passade på att kommentera en gång hos Ida).

Etiketter: ,