tisdag, november 11, 2008

Inspirerande och tankvärt igår

Gårdagkvällen med Petra Östergren på vårt avdelningsmöte blev verkligen lyckat. Jag tror faktiskt att det var den bästa gäst vi har haft hittills. Det är uppfriskande att få sina invanda uppfattningar (och fördomar) på skam. Särskilt när dessa invanda uppfattningar faktiskt har sitt ursprung i en politisk rörelse som jag på inget sätt känner mig hemma i.

Radikalfeminismen har ägt problemformuleringsprivilegiet för jämställdhetsdebatten och har satt en standard för hur vi beskriver jämställdhetsproblemen med könsmaktsordning och sådant. Det är deras ord som används och när så sker ligger deras lösningar närmare till hands.

Petras forskning vederlägger detta. Sneda maktförhållanden och våld förekommer lika ofta i samkönade par (både bögpar och lesbiska) som i olikkönade, vilket ju gör könsmaktsordningens förklaring till våld omöjlig.

Det märkliga är hur hela samhället okritiskt köpt den radikalfeministiska verklighetsbeskrivningens slutsatser och lösningar. Kristna står sida vid sida med den auktoritära vänstern i sin kamp för en högre moral. Ofta förklädd till en omsorg mot människor som de anser svaga (och som många gånger kanske är det) utan att för den skull tala med dessa människor eller göra någonting alls för att ta reda på vad de vill, eller hur de skulle vilja ha hjälp.

Det finns inga enkla svar kring dessa frågor, men helt klart är att debatten kring sådana känsliga ämnen som porr och prostitution är jäkligt jobbiga att närma sig från något annat håll än ett. Män blir lätt avfärdade som runkpellar eller torskar och kvinnor som lurade, köpta eller galna eller på andra sätt ha någon dold agenda för sin hållning.

Petra Östergren fick själv en släng av den sleven. Hon berättade igår att det spreds rykten om henne om att hon hade en S/M-kammare i sin källare dit hon påstods lura inte ont anande unga flickor.

Jag har ännu inte läst boken Porr, Horor och Feminister, men den åkte just upp några snäpp på läslistan.

Läs även Fredrick Federley som bloggar om gårdens möte.

Etiketter: ,

1 Comments:

Anonymous Slim Shady said...

Tycker inte det är revolutionerande att visa på att det även finns bögar som våldtar (och lesbiska som misshandlar). Det är fortfarande män som står för det stora våldet, i hemmet och utanför. Se Expressens artikelserie i dag om yrkeskriminella. Inte så många kvinnor.

11:34 fm  

Skicka en kommentar

<< Home