torsdag, januari 01, 2009

Årets politiska blogg 2008 - HAX

Årets värdiga vinnare av Bloggen Bents pris för Årets politiska blogg 2008 är inte helt överraskande Henrik Alexandersson, även kallad HAX.

Hans blogg tillhör sedan länge den dagliga läsningen och det finns några anledningar till det.

För det första var Henrik tidig med att skriva om politiken ur ett EU-perspektiv. Väldigt mycket av den politik som är som mest betydelsefull för många svenskar avgörs på europanivå. Detta medan den svenska journalistkåren fortfarande verkar betrakta europapolitiken som kuriosa.

HAX är aldrig någon gaphals. Så gott som alla inlägg är balanserade och välgrundade. Personangrepp och tarvligheter lyser med sin frånvaro, utan att för ett ögonblick kompromissa med de ideologiska principerna. Även när dessa skulle kunna anses ickeopportuna.

I ett nyligen skrivet inlägg uppmärksammas också det solklara sambandet mellan social eller individuell frihet och ekonomisk frihet. Det handlar om statens förhållande till individen.

Det vore ju oändligt trevligt om hela den stora frihetsdebatten under 2008 kunde landa i ett ökat intresse för de klassiskt liberala, libertarianska, eller nyliberala om man så vill, ideologiska tankarna.

Stort GRATTIS till HAX och grattis Björn för det fina jobbet med bloggpriset!

Etiketter: ,