torsdag, januari 22, 2009

Sanningen enligt DN

Jag har problem med Dagens Nyheter. Tycker att tidningen i stort sett bara handlar om TT-notiser som man hörde på Ekot dagen innan och annonser. Det eget redaktionella omfattar grötmyndiga tester av vattenkokare typ.

Idag fuckar man upp ordentligt på ledarsidan. Landets största morgontidning påstår att Clinton är USA's första kvinnliga utrikesminister. Detta kräver egentligen inga ytterligare kommentarer.

Det är ingen slump att dylika misstag sker i DN. Det finns en så oerhört osmaklig besserwisserattityd som sträcker sig utanför själva tidningen. Jag minns Barbro Hedvalls minst sagt förvånande uttalande i P1 Sommar för ett par år sedan, i vilket hon uttrycker besvikelse över alla som skriver in och klagar på allt som blivit fel i tidningen, eftersom de istället borde glädjas åt att det är så mycket som blir rätt. [sic]

I själva artikeln är det ändrat på webben, men på inroparsidan står det fortfarande i skrivande stund fel:

"Medan västvärlden firar USA:s progressiva val av president, och valet av landets första kvinnliga utrikesminister, försöker fundamentalister på andra sidan jordklotet vrida klockan tillbaka till medeltiden - eller värre."

Lisa Bjurwald, Dagens Nyheter 2009.

Det är väl OK att göra misstag, men det fåniga är att om samma sak skrivits i t ex Metro hade väl DN Kultur dragit igång en debatt om lämpligheten i andra tidningars existens.

Etiketter: