tisdag, januari 13, 2009

Tennis och apelsiner (s) nya utrikespolitik

Vad är det som håller på att hända med Socialdemokraterna?

Som alla säkert förstår skulle det väl mycket till för att jag skulle rösta på dem (jag är t ex medlem i ett annat parti - Centerpartiet), men för vissa delar förtjänar de stor respekt.

Viktiga sociala reformer som vi i alla partier idag tar för självklara, förståelsen för näringslivets betydelse som åtminstone rådde fram i 60-talet och självklart också budgetsaneringen på 90-talet där 30 år av mer eller mindre tokig ekonomisk politik drivit Sverige från topplaceringar i välståndsligan till mindre smickrande nivåer.

Det läge som Mona Sahlin har satt sig i med bygget av en vänsterallians har inneburit en del "utmaningar" och de verkar bara bli fler och fler.

Möjligen är dagens gemensamma utspel från s-kvinnor och vänsterpartiet ett tecken på större samförstånd och tätare samarbete mellan vänsterpartierna, men inte desto mindre är utspelet i sig HELT bortom beskrivning.

Är det som sades i dagens Studio Ett nyligen Socialdemokraternas nya utrikespolitik?

S-kvinnors Anne Ludvigsson, tillika riksdagsledamot, tycker visserligen att diplomati är viktigt, men att det ju inte har funkat ännu. Implicit föreslår alltså människan att det arbete som sker i Kairo ska avbrytas för att ersättas med en svensk bojkott av Israeliska apelsiner och en tennismatch.

Jo, där fick dom allt, Israelerna.

Handelsminister Ewa Björling var i studion och fick lägga straffsparken (även om det blev en strumprullare).

För det första finns det inget som helst stöd för att en bojkott skulle ha någon effekt. Som exempel lyftes Sydafrika fram. Jag ger mig inte in i en diskussion om jämförelsens relevans i övrigt, men blockaden mot Sydafrika pågick ju ändå i trettio år innan något hände och det är väl inte otänkbart att fler faktorer än blockaden spelade roll. (Diplomati, kanske?)

För det andra så står det väl var och en fritt att bojkotta på av hjärtans lust? Eller vill Anne Ludvigsson förbjuda svenskar att handla från Israel och åka dit och allt annat som innebär att man köper saker av dem? Precis som t ex Iran.

För det tredje borde man väl någonstans ändå göra någon överslagsberäkning på vilken den totala effekten av en bojkott egentligen skulle bli? Hur stor del av Israels BNP kommer ur exporten till Sverige? Vi är ett försvinnande litet land på världsmarknaden och även om naturligtvis enskilda företagare och jobbare skulle kunna drabbas, så skulle effekten knappast märkas på ett aggregerat plan.

Vad tror Anne Ludvigsson och hennes glada gäng att reaktionerna skulle bli?

Dessutom får ju många (de flesta?) Palestinier sin utkomst från Israeliska verksamheter, varför s-kvinnors utrikespolitik även skulle straffa många av dem.

Handelsvapnet KAN ha effekt om det sker av t ex hela EU, men minst två av de tre vänsterpartierna tycker inte att EU ska ägna sig åt gemensam utrikespolitik. Minst ett av partierna vill ju till och med att Sverige ska lämna EU-samarbetet och den övre delen av Socialdemokraternas europaparlamentsvallista är EU-motståndare.

Allt detta sammanvägt KAN man ju inte på allvar tro att åtgärden slulle leda till att förkorta kriget i Gaza?

De KAN väl ändå inte vara så cyniska att de genom ett slagkraftigt utspel helt enkelt bara försöker sno åt sig lite av den opinionsmässiga kaka man betraktar ute i demonstrationstågen?

Etiketter: , , ,

3 Comments:

Blogger Johan Hedin said...

Ludvigsson på TV nyss om tennisbojkotten. Vad var då motivet för denna enligt henne? Jo mer "publicitet" kring Israel/Gaza-frågan.

6:09 em  
Anonymous Anonym said...

Stoppa raketerna från Gaza! Stoppa raketerna från Rosengaza i Malmö!

6:41 em  
Anonymous arthur said...

De får gärna skämma ut sig med sitt kauft nicht bei juden för mig så länge de inte missbrukar Sveriges statsmakt för att tvinga oss som inte är nazianstrukna att delta i deras barbari.

8:18 em  

Skicka en kommentar

<< Home