onsdag, januari 07, 2009

Dubbelt DDR från centerbloggarna

Hehe.. Såg att goda vännen och partikompisen Per Ankersjö hoppat igång på en annan del av DDR-mentaliteten i vårt avlånga land.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Det är kul att höra att det talas om "DDR" när det gäller politiska förhållanden idag.
Jag var själv flera gånger i det verkliga DDR och det var faktiskt mycket intressant. På sitt sätt en idyll med en hel del paralleller till det svenska "folkhemmet" i sin prydno.
Att se en familj stolt fara fram i sin nya Trabant och stanna vid vägkanten med far sittande kvar i bilen med vita handskar på medan barnen repade gräs till kaninerna därhemma var sublimt. Att läsa reklamerna med slogans som "Anka är gott och nyttigt. Ät anka!" och få tidningar som "Hyresgäster i Väster" i beslag vid inresan för att det fanns en bild med en kvinna i baddräkt som solade på balkongen skulle vara helt ok i en del kretsar idag i Sverige. Kanske var det framtiden jag såg när jag mysande åkte omkring i arbetarparadiset. En gång var jag på besök i Binz, en enorm semesteranläggning på Rügen. Där var det allmänna nöjet att ropa på en drink och sedan kom en olympisk mästarinna i sprint, Renate Stecher tror jag att hon hette, rusande i 80 km/tim utan att spilla en droppe! Till allmän förtjusning, tänk om vi hade fått se Carro komma med ölkrusen hoppande över borden på nåt hak i Stockholm?
Och något att tänka på, vi gör kanske likadant som dom utan att inse det... jag satt engång på S-bahn i Berlin och plötsligt upptäckte jag Erich Honecker, statschefen med en diplomatportfölj på sätet mittemot mig. Det var tusan tänkte jag, åker han vanlig S-bahn? Han satt där och smålog fryntligt och jag var djupt imponerad. Men sen upptäckte jag en till längre bort i vagnen. Och en till. Och en till! Helt otroligt, inte ens Elvis har haft så många lookalikes.
Det lär finnas en djupt känd och fullständigt ärlig DDR-nostalgi på en del håll i det forna DDR. Man slapp i alla fall åse hur rena hästhandlartricks från artonhundratalet används för att lura till sig pensionskassor och fonder som byggts upp för att säkra framtiden för olika organisationer under denna "nyliberalismen" förhoppningvis sista uppblomstring. Allvaret kommer snart att ta vid, nu har vi nått vägs ände när det gäller liberalismen! (tycker nog många)

8:48 em  

Skicka en kommentar

<< Home