måndag, februari 02, 2009

300/9 proportionen på (fp)'s feltänk

Folkpartiet vill stoppa matematikundervisning på arabiska. Varför i all friden då?

För det första är arabiska faktiskt matematikens orginalspråk.

För det andra är det med all rimlighet viktigare att matematiklektionerna används till att lära ut matematik på ett så effektivt sätt som möjligt.

Kanske är det sviktande svenska matematikkunskaper som ligger bakom folkpartiets hållning? För visst borde ett språk som talas av över 300 000 000 människor vara större än ett språk som talas av 9 000 000...

Etiketter: ,

13 Comments:

Anonymous Rhodin said...

Ja, du har rätt. Då borde vi väl inte lära ut svenska alls. Alla borde lära sig kinesiska istället, ett jävligt mycket större språk än arabiska.

Smart tänkt!

8:25 fm  
Anonymous Bettan said...

Du är ute och cyklar. Alla som ska bo i Sverige ska lära sig svenska så snabbt så möjligt. Detta för att i Sverige är svenska det officiella språket och man kommer bli handikappad om man försöker prata tex arabiska när man söker jobb i framtiden... Det är väldigt arrogant och flytta till ett annat land och kräva att de ska prata (och t.o.m utbilda dig) på ditt eget språk. Bara i Sverige håller det på och daltas så här med andra språk och dessutom slösar skattepengar på det.

Har man något slags hyfs i kroppen så lär man sig det språk och de traditioner som finns i det land man tänker bosätta sig i.
Ville man prata sitt modersmål överallt så skulle man stannat kvar i hemlandet.

8:32 fm  
Blogger Johan, PL&C said...

Det finns gott om andra tillfällen att lära sig svenska. Matematiken är för viktig för att låta språket vara ett hinder.

Och visst. Kinesiska kommer att vara ett jäkligt viktigt språk framöver, liksom arabiska. Och spanska. Och engelska.

De barn som går i skolan nu kommer att vara kraftigt stukade på en global arbetsmarknad om man inte är stjärna på minst ett av de stora språken. Svenska är tyvärr inte ett av dem.

9:11 fm  
Blogger Platinaapa said...

Sedan när de kommer upp på universitetsnivå då? Ska vi ha speciella arabiska civilingenjörsklasser föreslår du, eller ska vi helt enkelt omskola hela den icke-arabiska populationen till att tala arabiska för att göra det lättare för dem? Genom att skola dem på arabiska så motverkar man även den s.k. integrationen som så många vurmar om.

9:26 fm  
Blogger Stina said...

Forskning säger att om barnen får annan undervisning på modersmålet, dvs t ex matte på arabiska, så har de faktiskt lättare att lära sig svenska och de tar dessutom till sig alla annan undervisning bättre. Så det finns faktiskt inga nackdelar med att undervisa matte på modersmålet.

Bettan, jag hoppas att du härmed ändrar dig kunskapsbristande ståndpunkt.

11:13 fm  
Anonymous Karbid said...

Bettan, DU är ute och cyklar!

1. Många har lättare att tillskansa sig ett nytt språk om man håller igång det gamla. Att t.ex. lära sig engelska utan att samtidigt relatera till svenskan kan visserligen vara ett effektivt stålbad, men kanske inte den mest pedagogiska inlärningen.

2. Undervisning på andra språk utesluter på intet sätt att man även lär sig svenska. Det kan och bör vara parallella processer. (Naturligtvis måste man även se till att svenskundervisningen är gedigen för personerna i fråga.)

3. Den som har dåliga svenskkunskaper integreras snabbare om man får chansen att lära sig viktiga skolämnen. Ska det nödvändigtvis ske på svenska i alla lägen är det många som kommer att lära sig t.ex. matematiken långsammare, därmed integreras långsammare. Som Johan PLC säger: "Matematiken är för viktig för att låta språket vara ett hinder."

11:48 fm  
Anonymous Anonym said...

antar att de i FP har svårt för att förstå Al-gebra...

11:57 fm  
Anonymous Anonym said...

Bettan - DU är ute och "cyklar". Jag hjälpte en arabisk tjej söka jobb, och jag såg till att hon skrev med arabiska som modersmål, vilket också antagligen BIDROG till att hon fick jobbet som kundkontakt för biståndsorganisationer. Du har dessutom FEL i att svenska är det officiella språket i sverige - vi har inget sånt "officiellt språk".

12:00 em  
Anonymous redundans said...

Helt rätt! Skönt att se att det inte är en samförstådd förvirring bland liberalerna. Tack för att du står ut.

1:28 em  
Blogger Rasmus said...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

1:39 em  
Blogger Rasmus said...

Alla som bor i Sverige bör kunna svenska. Samtidigt bör alla invandrade eller barn till invandrade få möjlighet att hålla sitt gamla språk vid liv (det kan ju var kul att kunna prata med farmor när man är hemma och hälsar på t ex).

Att bara tala arabiska gör självklart ingen nytta i ett svenskspråkigt land. Men så var det nog ingen som menade att barn i svensk skola BARA skulle lära sig arabiska heller.

För 99,9% av arbetskraften finns ingen global arbetsmarknad. Alla är inte diplomater eller konsulter på PWC.

Jag tycker att det verkar spännande att "tillskansa" sig ett nytt språk! Det låter dramatiskt.

Självklart hjälper det att kunna arabiska om man ska jobba med bistånd. Hur stor hjälp man har av det när man ska söka jobb som jurist eller ekonom i Sverige är väl kanske lite mer...relevant i sammanhanget.

1:41 em  
Anonymous Anonym said...

Folkpartiet ligger väl i nivå med vänsterpartiet när det gäller antiliberal skolpolitik?

Finns det något inom skolan som folkpartiet tycker att staten inte skall reglera och bestämma över?

8:14 em  
Blogger Mattias Ericson said...

För den som är intresserad på riktigt finns en bra forskningssammanställning på språknämndens hemsida.

http://www.spraknamnden.se/sprakvard/innehallsforteckning/4_02/lindberg_4_02.htm


Här är en annan intressant artikel i frågan:

http://www.stockholmsvanstern.se/2009/02/02/hoga-darskap-starka-trollgudinna-i-hur-manga-vaxlande-gestalter-ska-du-snarja-folkpartiet/

Glada hälsnignar
Mattias

10:23 em  

Skicka en kommentar

<< Home