tisdag, oktober 27, 2009

Att sänka skatten ÄR att satsa på jobben

Jag har ju tidigare skrivit om hur mycket jag som student beundrade Thomas Östros handfasta guidning på mikroteoretiska snårstigar längs arbetsmarknadens vildvuxna bryn.

Man vet väl inte exakt hur det gick till, men det kan ha varit så att Thomas Östros blivit bortförd av utomjordingar och i samband med det fick den del av hjärnan, där insikten om sambandet mellan lägre inkomstskatter och högre sysselsättning satt, avlägsnad.

Redan tidigare har vi ju förstått att samtliga vänsterpartier och sålunda hela det rödgröna regeringsalternativet går till val på att höja skatterna för "de rika". (Att "de rika" är helt vanliga poliser, lärare, sjuksköterskor, snickare, journalister, rörpulare, elektriker, informatörer, serietecknare, ljudtekniker, lantbrukare, arkivarier och många många andra bryr man sig dock inte om att informera om.)

Tiden innan "the alien abduction" (eller vad det nu var som hände) kunde Östros ha förklarat sambandet någonting i stil med följande:

Den ersättning som människor vill ha för att ta ett arbete kallas "reservationslön".

Om vi ponerar att den reservationslönen för en viss individ är 15 000:- efter skatt. Då är löneanpråket före skatt ca 20 000:- och lönekostnaden för arbetsgivaren ca 26 000:-

Med högre skatter ökar kostnaden för en potentiell arbetsgivare att anställa dig då det kostar mer att ge dig din reservationslön.

I exemplet ovan är jobbskatteavdraget ca 1200:-. Om det försvinner ökar reservationslönen före skatt till 21200:- och arbetsgivarens kostnad för dig till ca 28 000:-

Är det någon som tror att högre kostnader för att anställa leder till att fler får jobb?

Notera att denna kostnadsökning även omfattar anställningar i stat och kommun.

De pengar de enligt vänsterpartierna får in genom höjda skatter går till stor del ut med en gång i form av ökade kostnader för att anställa.

Landstingsanställda t ex har ju redan som det är ofta väldigt låga löner. En avtalsrörelse utan jobbskatteavdrag i beräkningen kommer att (med rätta) ställa högre krav än annars.

Nu är det tyvärr inte bara jobbskatteavdraget som är i fara. Via Ankersjö, Federley och Stina Bengtsson ser jag att de rödgröna charmtrollen i Stockholm vill höja kommunalskatten med 60 öre.

Detta genidrag skulle leda till att ännu färre får riktiga jobb i Stockholm.

Nästa gång man hör Östros liksom lite hypnotiskt mässa att "regeringensänkerskattenförderika vimåstesatsapåjobben" om och om igen med det där stela leendet, kan man ju tänka på att det bästa sättet att satsa på jobben är att sänka inkomstskatterna.

(Om man spelar upp ett Östrostal baklänges kan man faktiskt tydligt höra följande: "utomjordingarnaärvåravänner devillossväl måstebyggalandningsbanaipotatismos")

---

Man nämner inte Förbifart Stockholm i ett enda ord. Infrastrukturproblemen påverkar också sysselsättningen. En effektiv sammanbindning mellan stadsdelarna kan i praktiken fördubbla en stockholmares effektiva arbetsmarknad!

Etiketter: , , , ,

4 Comments:

Blogger perankersjo said...

Johan, detta kan mycket väl vara din bästa bloggpost någonsin. Sällan har man vridit sig av skratt samtidigt som man läser om skattehöjningar :-)

2:10 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Hahaha.. Tackartackar. :-)

3:28 em  
Blogger Fredrik Sjöholm said...

Härligt, den här posten kommer jag dunka i många socialdemokraters skallar.

Förresten kanske det kan vara bra att ta upp att även om det bara är "de rika" som skatten sänks för så innebär även det att man skapar jobb eftersom "de rika" (som ofta äger företag) nu kan anställa fler.

Dessutom kan man även tillägga något om Bastiats parabel om det krossade fönstret, eftersom det verkar som att Östros hade tänkt lägga de pengar som man får in på "jobbskapande åtgärder".

4:45 em  
Blogger gardebring said...

Tack för dagens största garv :) Intressant det där med hur kunskap och empiri går ut när dogman går in...

10:22 em  

Skicka en kommentar

<< Home