onsdag, oktober 28, 2009

Gårdsförsäljning förenlig med EG-rätten

I morse kunde man på radion höra jordbruksminister Eskils Erlandsson förklara att gårdsförsäljning inte behöver stå stick i stäv med eg-rätten, om vi nu ska envisas med att ha ett statligt monopol för försäljning av drycker som innehåller alkohol.

Förbudet mot gårdsförsäljning innebär stora hinder för tillväxten framförallt i glesbygden och jag skulle nog vilja påstå att det även är motverkar folkhälsan.

Svenska vinodlare och mikrobryggare är framförallt kvalitetsdrivna. Av rent institutionella skäl lönar det sig inte att satsa på volym i ett land där vi har höga löner och inkomstskatter. Mindre kvantiter och högre kvalitet är också gemensamma strävanden för precis varenda i dagsläget existerande och hårt kämpande gårdstillverkare. Utan undantag.

Nu tycker jag förvisso att det är människor ensak att bestämma vad man ska dricka och varför, men om man nu tar människors hälsa på allvar måste man väl ändå föredra en dryckeskultur som handlar om att åka och titta, dofta, smaka och njuta, än att folk tar sig en bibfylla en tisdagförmiddag?

Svenska vingårdar, mikrobryggerier och destillerier erbjuder det förra och systemmonopolet det senare.

---

Även i SvD.

Etiketter: , , , ,