torsdag, november 17, 2011

Skapa din egen trygghet - spara

Yonna Waltersson från Dagens Arena twittrar om att Annie Johanssons artikel om att vi måste etablera en bättre sparandekultur i Sverige är typ jättejättedum.

Jag tycker att Annie har rätt och på flera sätt.

För det första: sparande är väldigt bra. Sådana som Yonna kan säkert raljera över att det minsann inte går att spara när man inte har ens till mat för dagen. Och så är det ju. Det är i sig ett monumentalt problem som trots 70-år av galopperande socialdemokrati inte fått sin lösning genom att söka klämma åt "de rika". Det löses inte heller av att andra hindras från att skapa sin egen trygghet.

För nästan alla, även de med blygsamma inkomster och kanske i synnerhet dem, är sparande oerhört värdefullt. Att bygga upp en aldrig så liten, men ändå en, buffert betyder mycket för känslan av oberoende. Nästan hur lite man än har, så kan man lägga undan något. Säg 100:- per månad. För någon som lever så på marginalen kan den där dryga tusenlappen efter nästan ett år göra stor skillnad.

Den trygghet man skapar själv är värd mycket mer än offentliga system, men de offentliga systemens trygghet har även en instrumentell effekt: den skapar känslan av ett beroende av staten, något som politiskt gynnar alla rörelser som sjunger den stora statens lov.

---
Jag har tidigare skrivit om sparande och jämfört det med spel, något som i Sverige också är en angelägenhet för den stora staten.

Etiketter: , ,

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Jag tycker att sparande är jätteviktigt fråga. Alla måste ha en buffert! Väldigt många i Sverige kan spara ihop en mindre buffert. Dock ej alla, men en väldigt stor majoritet. Det handlar i grunden om att prioritera. Tack och lov är många duktiga på att skapa buffertar... Men det gäller långt i från alla.
Det är klart att vänstern i Sverige angriper eget ansvar. De har kört fast på många håll...

Henrik, liberal i Göteborg

9:49 fm  

Skicka en kommentar

<< Home