måndag, november 14, 2011

Viktigare för Maria Larsson att vanligt folk håller sig sedliga än att våra gamla har det bra?

Carema är ett riktigt skitföretag. Utan respekt för vare sig sina kunder eller faktiskt sina egna långsiktiga möjligheter att tjäna pengar verkar de mest vara intresserade att så snabbt som möjligt föra så mycket pengar de kan ut från landet.

Vissa tar detta som intäkt för att marknadsekonomi är ett dåligt system och att socialism vore bättre. Jag håller inte med. Företag är i alla lägen bättre på att både anpassa verksamheter till växlande behov, såväl som att ta till sig nya rön och innovationer.

I normalläget är dessutom företag mycket måna om sitt rykte och strävar alltid efter att etablera en stabil grund för långsiktig tillväxt. Av olika skäl har Carema inte riktigt jobbat så. Detta är dock inget skäl att överge det fria samhället.

Under all kritik är däremot systemen för hur välfärdssektorn kvalitetsstyrs. Politiken borde ägnat mer tid och energi åt att bestämma hur kvaliteten mäts. Samtliga utförare, kommunala och privata, borde lyda under samma strikta kvalitetskrav och tillses höklikt från en för ändamålet dedicerad myndighet.

Tyvärr får man anta att ansvarigt statsråd, Maria Larsson, ansett det viktigare att lägga tid på att förfäkta nykterhet, hindra ensamstående att skaffa barn och förvägra transpersoner sin rätt till fortplantningsförmåga.

---

---
Update: Partiledare Annie Lööf plockar upp Anders W Jonssons förslag om "Lex Carema".

Etiketter: , , , ,

5 Comments:

Blogger sven said...

Approp privata företag och marknadsekonomi.Det är två skilda saker med varuproduktion och äldrevård.Man kan inte ersätta människor med maskiner datorer robotar i vård av människor.
Vill man göra äldrevården billigare så är det genom minskad mänsklig omsorg.Mindre röster och händer.Hur bra vården blir är genom hur mycket vi vill betala.

1:37 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Nej, man kan slarva mindre och prioritera bättre, administrera effektivare och leda och fördela arbetet på ett professionellt sätt. Upphandlingen av alla varor och tjänster som behövs för att driva verksamheten kan ske med större eller mindre skicklighet. Eller har jag fel?

4:18 em  
Anonymous Anonym said...

Det finns många bottnar i historien. En är att kommunerna helt skippat såväl uppföljning som vitesklausuler i avtalet. Stenkorkat!

Ett annat är personalen. Vintergården har i över tio års tid haft en urusel kultur där personalen prioriterar sitt fika framför de boende. Men ingen på kommunen har vågat/orkat ta itu med detta.

Carema kommer följa Titanic i djupet, och det verkar vara ytterst välförtjänt.

11:57 em  
Anonymous Anonym said...

Med en fru som är färdig USK om 2 veckor så kan jag tyvärr säga att kulturen på våra äldreboende har vissa brister. personalen hastar igenom uppgifterna för att få tid till kvinnors viktigaste sysslor; fika och snacka skit om kollegor eller patienterna. Det finns inget kontrollsystem för att se om de arbetar med patienterna eller fikar.

Som privat vårdgivare på en fri marknad skulle systemet fungera på ett annat sätt. Det värsta som kan hända nu är att kontraktet sägs upp och på ett kommunalt boende händer i princip inget.

Om det fanns en marknad skulle varje boende/anhörig kunna säga att de var trötta på behandlingen och söka ett alternativ. Då skulle de som missköter sig snabbt få stänga. Nu är det kommunen som tilldelar platser och kommer du till helvetet är du fast.

Problemet är att de gamla har svårt att tala för sig själva och har sällan anhöriga som bryr sig. De förväntar sig att kommunen är god och lämpar över ansvaret. De har ju betalt enorm skatt och då ska man få något för pengarna.

Lösningen heter äldrepeng. Man fastställer behovet precis som idag och den gamle kan välja fritt i kategorin eller kanske till och med bo med ett barnbarn med stöd av vårdare om det behövs. Det finns många äldre som bara behöver ett vakande öga och ingen speciell hjälp utöver det.

12:46 em  
Anonymous arthur said...

> Carema är ett riktigt skitföretag.Bara för att det går ett pressdrev mot Carema så behöver inte tidningsuppgifterna vara sanna eller relevanta. Pressuppgifter brukar inte vara det.

4:41 em  

Skicka en kommentar

<< Home