onsdag, november 26, 2008

Svensk moralimperialism

Justitiebingo med vänsterpartiet (och för den delen justitieministern):

A.) En iransk utbytesstudent i Sverige träffar en annan student som vederbörande blir förälskad i. De inleder ett förhållande och ägnar sig då och då åt köttsligt manifesterande av sin kärlek. De är båda av samma kön. Vad bör hända:

1. Svenska myndigheter bör hålla reda på utlänningars förehavanden och rapportera uppenbara brott mot hemlandets lag till rättsvårdande myndigheter i respektive land, så att brottslingen kan lagföras där. Utbytesstudenten bör utlämnas för att dömas i Iransk domstol så som lagen där kräver.

X. Varje lands säkerhetstjänst får själva ansvara för sina undersåtars laglydighet. Om de begär utbytesstudenten utlämnad för brott mot lagar i hemlandet ska så ske, även fast detta (förvisso djupt omoraliska beteende) är lagligt i Sverige.

2. Utlämning får endast ske om vederbörande garanteras en rättssäker prövning om huruvida otillbörlig instoppning verkligen har skett och om inte risk för en behandling oförenlig med de mänskliga rättigheterna föreligger.

B.) En tysk bilist är på väg till en camping i Småland. I tyskland är det förbjudet att köra omkring med halvljus påslaget om dagen, men eftersom det är obligatoriskt i Sverige valde bilisten att slå på ljuset när öresundsbron passerades. Svenska trafikövervakningskameror fångade tilltaget på bild.

1. Tyska myndigheter ska varskos och bilisten bör bötfällas och på samma sätt ska en svensk som kör utan halvljus i tyskland dömas till svenska böter. Helt enkelt döms man till böter hur man än gör.

X. Tyskar borde hindras från att lämna sitt land. Man borde bygga en mur som håller dem hemma och lyckliga. Har prövats förut med stor framgång.

2. Privatbilism borde totalförbjudas eftersom det sliter på miljön och bara är till för de rika.

C.) En Somalisk provinsmyndighet begär en 15-årig flicka med somaliskt ursprung utlämnad från Sverige. Det har nämligen kommit till deras kännedom att hon setts tillsammans med en pojke och därtill utan slöja.

1. Flickan ska utlämnas för att lagföras enligt Sharia även om detta skulle innebära stening till döds.

X. Flickan ska utlämnas men inte om hon riskerar tortyr eller dödsstraff. (livstids fängelse går dock finfint)

2. Hon ska inte utlämnas, men avtjäna det straff hon tilldöms av somalisk domstol i Sverige.

----------------------------

Detta är ju naturligtvis helt absurda exempel och jag tror inte att det är detta som är avsikten med vänsterpartiets krav på att svensk lag ska gälla utomlands. Inte desto exemplen ovan beskrivningar av hur samma princip skulle fungera åt andra hållet.

Att vänsterpartiet har lite ...ähum... annorlunda syn på saker och ting är väl en sak (t ex det här med fysikens lagar och propeller på biltaket), men vad som värre är att Tomas Bodström (s) som verkligen borde veta bättre välkomnar förslaget och vad som väldigt mycket värre är att justitieministern verkar vara på samma linje!

Birgitta Olsson är tydligen också positiv. Att kd återfinns i det träsket varken förvånar eller upprör.

Förslaget är ett uttryck för en osmaklig och ganska otäck moralopportunism. Och ta mig sjuttsicken om man inte skulle kunna kalla det moralimperialism också. Vår Svenska Moral anses av vissa så högstående att den bör exporteras runt om till hela världen, vare sig folk vill eller inte.

Åtminstone ska den till att börja med omfatta alla svenskar vare sig de vistas i Sverige eller ej, och helst också alla som någon gång vistats i Sverige.


-------------------------

Läs även HAX, Hanna, Federley och Dexion.

Etiketter: , ,

2 Comments:

Blogger Sami said...

Ja, det är skrämmande. Ska vi börja hävda att svensk lag skall gälla svenskar som är utomlands, vad ska hindra Iran, USA, Kina att hävda att deras lagar skall gälla i Sverige.

Väl skrivet.

4:50 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Hallå Sami!
Tack för beröm.
Jo, visst är det lite snett...
/J

9:47 fm  

Skicka en kommentar

<< Home