söndag, november 16, 2008

Framtidskonventet, listan och en intressant kandidat

Som trogna läsare av den här bloggen vet, så hade jag en favoritkandidat till Europaparlamentet i form av Henrik Sjöholm. Med tanke på det ökade intresset för nya kraftfulla och potentiellt integritetskränkande lagar i europapolitiken, såsom telekompaketet och IPRED.

Nu är listan sattförtroenderådet i anslutning till helgens framtidskonvent i Norrköping och det är på något sätt lustigt hur allt hör ihop!

Konventet var riktigt bra! Hög nivå på workshop:arna (överraskande hög nivå), bra planerat och suverän festlokal i gamla "värmekyrkan". Stor eloge till projektledare Andreas Strömberg. Imponerande.

Det hela avslutades med en inpirationsföreläsning med trendspanaren Magnus Lindkvist. Han sa en oerhört intressant sak kring ett vanligt systematiskt fel som vuxna amatörtrendspanare ofta gör sig skyldig till: Man föreställer sig världen som den såg ut när man var liten och allt som hänt sedan dess och hur världen ser ut nu är bara tillfälligt. En parantes och något som snart går över, efter vilket allt kommer att vara som vanligt igen - som det var när man var liten.

Det felet gör att du inte betraktar världen som den är, utan din (ofta nostalgiska) drömbild av den.

Upphovsrättsdiskussionen kommer inte att försvinna av sig själv. Utvecklingen ställer krav på ett ny syn på upphovsrätten och hur gärna Eva Dahlgren än vill så kommer inte ett upphovsrättssystem som ger dig pengar varje gång någon lyssnar på din musik att kunna finnas i framtiden.

I den riktiga världen - alltså den vi lever i nu och som vi kommer att leva i framöver och inte den som baseras på Eva Dahlgrens barndom - blir det praktiskt och institutionellt omöjligt att ha det så.

Det är därför hög tid för upphovsrättsägarna att se hur de kan ta betalt en gång för att släppa ifrån sig sina skapelser. För när de blottat dem för världen finns det längre ingen återvändo. Det hyperdecentraliserade bruket går inte att kontrollera - än mindre beskatta.

Jag såg på Magnus Anderssons blogg att alliansungdomarna framträder i Agenda om just IPRED, och de är inte på topphumör kring det.

Hur än Henrik hade behövts i Europaparlamentet av just sin insikt i dessa frågor, hamnade han inte tillräckligt högt i medlemsomröstningen för att hamna på valbar plats och det finns ingen annan där som kan frågorna på samma sätt.

Dock ser jag mycket glädjande att EU-skeptikern Håkan Larsson flyttats ner till förmån för Marie Wickberg, som nu hamnar på fjärde plats på listan (vilken faktiskt måste anses som kryssbar) och antagligen är den på listan som har bäst koll på digital rights.

Lena Ek gör ett hästjobb i europapolitiken och är solklar etta. Tvåan Kent Johansson känner jag inte och har ingen aning om vilka frågor han brinner för och var han står i för mig viktiga europafrågor.

Trean är en mycket intressant kandidat och säkert något överraskande för många. Abir Al-Sahlani från Stockholm väcker stor respekt för hennes arbete i centerpartiets riksdagskansli och har unika insikter i europafrågor som är lika viktiga som digital rights: Säkerhet och migration.

Abir har dessutom den där lite omätbara förmågan att "få folk att lyssna", vilket är en nödvändighet för varje framgångsrik politiker. Ska bli kul att följa henne i kampanjarbetet!

Etiketter: , ,

4 Comments:

Blogger Ulrika Ingemarsdotter said...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

10:23 em  
Blogger Ulrika Ingemarsdotter said...

Vad var det som var överraskande med den höga nivån på seminarierna?

10:25 em  
Blogger Nermin said...

Roligt att du tyckte att nivån på Framtidskonventet var hög och att vi hade en lyckad helg!

Håller med Ulrika, vad var det som gjorde att dina förväntningar överträffades? :)

Undrar jag som var med och ordnade båda seminarier/workshopass å skattegruppens räkning.:D

By the way fick jag höra att ngn deltagare sagt att skattegruppens 1:a pass rockade - otroligt häftig feedback då det kanske inte är ngt man är van vid att höra i just skattediskussionssammanhang.

1:35 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Överraskning var väl framförallt i den breda kvaliteten, snarare än spetsen. För jag vet ju sedan länge att miljökunskapen är stor och spridd i vårt parti, men kombinationen väl valda ämnen och väldigt intressanta gästföreläsare i andra ämnen överraskade faktiskt lite.

9:30 fm  

Skicka en kommentar

<< Home