måndag, juni 08, 2009

EU-positiva blev valvinnare och vice versa

Personkryssen räknas för fullt och det är oerhört spännande. Lena Ek verkar vara i en klass för sig och det är väl inte så konstigt en riksberömd personlighet med många politiska troféer i bagaget.

Abir bör ha flest kryss i storstadsregionerna och är också de som blir färdigräknade sist, så än är det för tidigt att sluta följa räkningen på valmyndighetens webbplats.

Man kan dra ett par intressanta slutsatser av valresultatet:

Integritet på nätet och på andra ställen är viktigt för många och Piratpartiet hade störst trovärdighet som bevarare av denna integritet.

Ålder och erfarenhet var också en något otippad valvinnare. Marit Paulsen och Alf Svensson kickade rumpa. Ordentligt... Jeeeez....

Hela Folkpartiets kampanj gick ut på att att berätta att de var mest EU-vänliga och när detta stämde överens med deras starkaste företrädares retorik (Marit Paulsens) skapades kritisk massa som bar hela vägen rakt in i väljarnas hjärtan.

Miljöpartiets framgångar förklaras åtminstone delvis av att de givit upp sitt märkliga EU-motstånd. Det har tidigare varit ett problem för dem - och en tacksam angreppspunkt för deras motståndare - att man ju måste arbeta tillsammans med flera länder för att lösa globala problem.

På motsvarande sätt fick de mest EU-kritiska partierna, Vänsterpartiet och Junilistan, duktigt med stryk.

Etiketter: ,