fredag, juli 10, 2009

Matlandet Sverige har stor potential

Jag gillar såväl Eskil Erlandsson som god mat och dryck. Jordbruksministerns satsning på "Sverige som matland" är ett mycket lovvärt initiativ. Enligt min mening kanske det bästa som kommit från en jordbruksminister sedan Karl-Erik Olsson (även han Centerpartist, naturligtvis) avskaffade den svenska jordbrukspolitiken 91-94.

Det finns enligt min mening en gigantisk potential. För det första har vi en massa intressanta råvaror. I viss mån finns också starka traditioner. Tyvärr finns också en mängd hinder som måste analyseras och avlägsnas.

Vi har en kultur och en politisk tradition som inte direkt gynnat gastronomins utveckling i vårt avlånga land. Högskattesamhället gör restaurangmat som kräver hantverksskicklighet och kunskap relativt dyr.

Myndigheternas perspektiv på livsmedelshanteringen i Sverige har på inget sätt handlat om gastronomisk kvalitet. Det har faktiskt nästan till och med verkat som att synen på mat och dryck som något lustfyllt stått i kontrast mot Statens mål för undersåtarnas hälsa.

Bakterieskräck och folkhälsomoralism har drivit utvecklingen mot ett institutionellt ramverk som aktivt motverkar entreprenörskap som har har med mat och dryck att göra.

Detta måste ändras i grunden för att Matlandet ska bli verklighet.

Etiketter: , , ,

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Vad gulligt, nu väntar vi med spänning på Eskil Erlandsson femårsplan för att verkställa detta.

8:48 em  
Anonymous tobbo said...

femårsplan? Bästa sättet att stimulera matlandets utveckling är lägre skatt på arbete och konkurrensregler som sparkar ner Arla och andra monopolister från sina positioner. Det är de som hämmar den kvalitativa utvecklingen.

6:44 em  

Skicka en kommentar

<< Home