tisdag, juni 28, 2011

Fackföreningsrörelsen vill avskaffa värnskatten

För någon månad sedan skrev jag om värnskatten här på bloggen och utmanade ett par socialdemokratiska bloggare. Det visade sig att jag och hedersknyffeln Erik Laakso hade en viss samsynområdet.

En av mina andra favoritsossar, Niklas Nordström, tyckte att det där var lite festligt och bad oss skriva en liten PM om värnskatten, med vinkeln fackförbundens syn på det hela.

Nu på morgonen presenterade vi våra resultat för en liten skara borgerliga riksdagsledamöter, regeringsmedarbetare och representanter för facket.

Det visade sig att jag faktiskt hade haft en fördomsfull bild av fackets hållning i den här frågan. Inom ramen för projektet intervjuade vi TCO, Unionen och SACO och det visade sig att alla de tre är kritiska mot regeringen för att man inte har tagit tag i att avskaffa värnskatten, som ju skulle vara tillfällig.

Alla fakta talar för att skatten gör större skada än nytta och Unionens Peter Hellberg kallar regeringen och Anders Borgs sätt att hantera frågan som "populistisk". Man vågar helt enkelt inte sänka skatten för "de rika".

Den argumentation fackförbunden baserar sin hållning på är främst att värnskatten är en straffskatt på utbildning och flit och att den därför hämmar landets ekonomiska utveckling och hindrar folk att arbeta sig till rikedom, vilket är en orättvisa relativt dem som har pengar med sig från början.

Vår slutsats är att kommer att krävas ett rejält omtag om skattepolitiken där värnskatten är en del OCH att tjänstemannafacken mycket väl skulle kunna vara initiativtagare till ett sådant omtag.

Det var verkligen kul att jobba tillsammans med Erik om detta och jag tror att det är på sin plats att varna för framtida blocköverskridande rackartyg från oss!

---

Den socialdemokratiska demonbloggaren Sven-Erland Västros verkar nästlat sig in på seminariet och har redan hunnit skriva om det.

Etiketter: ,