tisdag, november 07, 2006

Nymoralistisk ex(?)kommunist

Daniel Ortegas comeback var kanske något överraskande. Nu verkar han tagit hem segern i Nicaraguas presidentval. Det finns en hel del tveksamheter kring detta. Bland annat lyckades han tillsammans med den för korruption dömde ex-presidenten Arnoldo Alemán ändra valreglerna så att det räckte med 35% och ett 5%-igt övertag (jämfört med 45% som det var tidigare) för att slippa gå till en andra omgång. (Ortega låg passande nog runt 35% i opinionsmätningarna.)

Nicaragua är ett land med många problem och det är inte särskilt troligt att Ortega kommer att lyckas, eller kanske till och med vilja, lösa dem. Det är för den delen inte heller säkert att den liberalkonservative José Rizo i realiteten skulle ha gjort ett bättre jobb. Det politiska utrymmet för stora förändingar torde vara begränsat och det kommer hursomhelst att ta väldigt lång tid.

Många liberaler har säkert starka åsikter om Ortega (hans reaktionära syn på kvinnans rättigheter, t ex.) och att han blev president nu på nytt. Men trots att han är gammal tok-kommunist gick han faktiskt inte till val på en marxistisk agenda. Trots att han är gammal kompis med Kubas kommunister och USA-hatets paradgeneral, Hugo Chavez och hanses side-kick, Evo Morales, söker faktiskt Ortega en dialog med USA och han är inte längre emot det centralamerikanska frihandelsavtalet, Cafta, med USA.

Det kunde ha varit värre.