måndag, februari 12, 2007

"Alla egenföretagare skattefifflar"

Fick en länk från en god vän som hade blivit förbannad. Och när jag läser artikeln blir jag också det.

Artikeln gör gällande att ALLA egenföretagare fuskar med skatten och i enooorma kvantiteter tydligen...

Det är klart att det finns dem som myglar, men att säga att "alla egenföretagare fifflar" är så korkat och felaktigt.

Såna som jobbar i kontantbranscherna har naturligtvis möjlighet att mygla, men det är ju lika många som bara jobbar med företag som granskas av revisor och mot myndigheter.

Självklart finns det en agenda bakom detta. Det finns en massa människor som inte gillar företagare. Som helst skulle vilja att alla var små kugghjul i stora maskiner med kollektivavtal som facket och arbetsgivaren har total makt över.

Trist bara att seriösa forskare låter sig köpas på det här sättet.

Update: i E24 är Skatteverkets analyschef, Jan-Erik Beckman, mer försiktig i sina slutsatser. Han säger i alla fall att merparten av egenföretagarna redovisar rätt.

Etiketter:

4 Comments:

Anonymous Krister said...

Det värsta är att de inte har några konkreta bevis för sina påståenden. De har gjort en statistisk jämförelse mellan två, förmodligen inte särskilt väl definerade, grupper av människor och sedan dragit alla i den ena gruppen över en kam. Jag trodde den metoden mest förekom inom genusforskningen och inte inom nationalekonomin.

Det är mer sannolikt att de få egenföretagare som fuskar, spelar med ganska stora belopp. Varför ska den övervägande del egenföretagare som inte fuskar få lida för det?

En av kommentarerna till artikeln var mitt i prick: Varför forskas det inte kring hur skattepengarna används istället? T.ex. inom kommunernas offentliga upphandlingar är vänskapskorruptionen enormt utbredd. Du kliar min rygg så kliar jag din. Gustaf Möller har förmodligen vänt sig många varv i sin grav vid det här laget.

1:03 em  
Anonymous Ron G said...

Vad tror ni om organiserad utflyttning?

Typ en svensk nyföretagarkoloni i Estland. Lite nybyggaranda inom EU hade nog inte suttit fel. Diskussion med socialisterna leder ändå inte till något.

Det beror förstås på hur allvarlig man tycker situationen är.

Om valet står mellan en garanterad fortsatt "trygg diskriminering" i Sverige år ut och år in - eller en osäker tillvaro men samtidigt nya möjligheter i ett annat land... ?

1:47 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Intressant idé, faktiskt! Och genom att både Estland och Sverige är medlemmar i EU kan man ju utan vidare fortsätta att jobba med sina kunder här.

1:59 em  
Anonymous Anonym said...

och billigt att flyga emellan. jag är på. estlänningar (för att generalisera) är dessutom betydligt mer positiva till framtiden och till utveckling. Att leva i den inspirerande andan smittar nog av sig.

/t.

4:30 fm  

Skicka en kommentar

<< Home