onsdag, februari 07, 2007

LO skriver om grundlagen

LO's ordförande, Wanja Lundby-Wedin gör en häpnadsväckande tolkning av Sveriges grundlag i sitt pressmeddelande från igår. (eller är det så att LO gör anspråk på att kunna ändra i den när det behövs?)

Var står det något om konflikträtt? Förenings- och yttrandefrihet vet jag är med, men står det verkligen någon om att en organisation har rätt att utan vidare trakassera en människa sönder och samman för att försöka tvinga henne att skriva på ett avtal?

Skulle inte tro det.

Vad säger juridiskt kunniga läsare om detta?
...

Update: Juridiskt kunnig läsare har hört av sig och berättar att det verkar finnas stöd för stridsåtgärder i grundlagen i alla fall.

2 kap. om grundläggande fri- och rättigheter, 17 § Förening av arbetstagare samt arbetsgivare och förening av arbetsgivare äger rätt att vidtaga fackliga stridsåtgärder, om annat ej följer av lag eller avtal. Lag (1976:871).

Kanske något för grundlagsutredningen att fundera på att stryka?

(Tack Tony!)

6 Comments:

Blogger Mamod Hamze said...

Det var bra. God blogtitel og bra innhold.
takk

11:52 fm  
Blogger Johan, PL&C said...

hehe.. Tack för trevlig kommentar!
/J

12:20 em  
Blogger AnnCharlott said...

Må så vara att det finns stöd i lagen för denna slags aktivitet. Men för mig ter det sig som en helt orimlig kampanj som tagit sig för stora proportioner och kanske är det dags att se över lagen. Sofia Appelgren ser sig tvingad att sälja och vid en liknande konflikt med några företagare ngnstans i Småland slutade det med att åtminstone det ena företaget beslutade att flytta ut sin verksamhet till Tjeckien. Bra jobbat facket!

4:18 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Det finns ju i alla lägen möjlighet att begränsa konflikträtten genom "lag eller avtal" som det står i 2 Kap, § 17.

Något som regeringen borde kolla på, tycker jag.

4:34 em  
Anonymous Ron G said...

I paragraf 17 finns ju faktiskt något som skulle kunna stödja fackets agerande.

Det är mycket bra att detta kommer fram.

Det viktiga nu blir i så fall att verkligen informera alla småföretagare om den paragrafen så att de är väl medvetna om vad som gäller om de anställer någon.

Det krävs stora företag och väldigt gott om kapital redan före start, om detta verkligen ska funka.

Starta eget-bidraget kan nog tas bort nu. Jag kan konstatera att min egen mikroföretagsflytt till England var helt riktig, baserat på det som kommit fram här.

Jag har ändå inte råd att driva eget i Sverige överhuvudtaget eftersom jag bara gör nån ynka dryg halvmiljon om året i vinst. Och det är alldeles för lite, det.

Det är bara att gratulera facket till segern. Hoppas det känns bra.

2:25 em  
Anonymous Ron G said...

Glömde sista raden. Som ska vara:

Men det lär bli en Pyrrhusseger.

8:19 em  

Skicka en kommentar

<< Home