tisdag, februari 05, 2008

Amerikansk val - spänning och dramatik

Nyligen hemkommen efter miljöteknikrelaterad blixtvisit i New York kan man konstatera att valrörelsen där i högsta grad är levande.

Liksom i Sverige är det i N. Y. ett hiskeligt fokus på Clinton/Obama och som utmanare på Hillarys hemmaplan är det med god marginal Obamas fotfolk som märks mest.

Själv håller jag mig lite lagom informerad om kandidaterna och opinionsläget, men har goda vänner vars intresse nog måste beskrivas som gränsande till osunt. ;-)

Primärvalssystemet är bra på minst ett sätt. En kandidat måste först övertyga de egna OCH sedan attrahera marginalväljarna. Detta innebär trovärdighetsproblem för den som tänker triangulera sig hela vägen till posten. Samma sekund som du vinner nomineringen kommer det andra partiet koka dig i dina egna fläskiga löften till spannmålsbönderna i Iowa, gayrättigheter i New Hampshire eller om bilindustrijobbens förmodade återkomst i Illinois.

Dessutom lyfter det politiken under en längre tid och bidrar till en rikare och roligare debatt.

Lite som melodifestivalen efter reformen med deltävlingar... För den som har smak för sånt ;-)

Nog är en dylik process kanske för långt från de villkor regeringsformen stipulerar, men möjligen något att tänka på för att parti? Att göra nomineringen till listorna till mer av en medlemsdemokratisk politikfest och tillhörande dramatik och - har man tur - bevakning.

Eller så är det bara jetlagen som talar... Ska sova på saken.

Etiketter: