torsdag, september 18, 2008

Genteknik möjliggör 2:a generationens biobränsle

Läser på Energy Daily om ett genombrott i tekniken för 2:a generationens biobränsle - sådan som framställs av cellulosa och sålunda inte tränger undan utrymme för livsmedelsproduktion.

Ett forskarteam från Dartmouth's Thayer School of Engineering och Mascoma Corporation har med hjälp av genmodifiering utvecklat en bakterie som trivs i höga temperaturer och vars enda "avskräde" är etanol.

Man talar om effektivitet i klass med petrolium. Både med avseende på energitäthet och framställningsekonomi. Väääldigt koolt!

Etiketter: ,

4 Comments:

Blogger Sami said...

Väldigt coolt. Då slipper man avverkningen av regnskogar... Hur stor kan lobbyverksamheten för bränna skogar = etanol tänkas vara? ;)

4:47 em  
Blogger Johan, PL&C said...

det fina i kråksången är ju att det är en herrans massa restprodukter från jordbruksproduktion som aldrig används.

Man använder ju i dag majs för att framställa etanol i stor skala i amerikat, men med den här tekniken kan man få ut etanolen från bladen
och stjälkarna istället...

V8:or åt folket... ;-)

7:20 em  
Anonymous apa said...

Svensk skogstillväxt är hundra miljoner kubikmeter årligen. bara Gud fader kan öka detta och den är redan nästan helt kommersialiserad så visst finns det en undanträgningseffekt.

10:22 fm  
Blogger gardebring said...

"Man talar om effektivitet i klass med petrolium."

Med andra ord är en vanlig elmotor fortfarande fullkomligt överlägsen? ;)

Skämt åsido, mycket bra att det händer grejor. Själv ser jag dock gärna på sikt en bortstyrning helt från idén om förbränningsmotorer. Det finns smartare och effektivare sätt att driva bilar idag.

Det är inte ofta jag får omedelbara "vill ha"-vibbar av bilar, men den här ligger bra till:
http://www.youtube.com/watch?v=09LlCKufLtc&fmt=18

9:41 fm  

Skicka en kommentar

<< Home