onsdag, oktober 01, 2008

Fattigdomsbekämpning genom kapitalism

Magnus Andersson uppmärksammades i morse på TV4 för sin synnerligen väl valda investeringsstrategi. Lån till små företag i fattiga länder.

Det finns flera dylika tjänster, men den som Magnus valt heter MYC4. Där man man surfa runt bland företagare i företrädesvis Afrika söder om Sahara som söker kapital för att utveckla sina företag. Det fina i kråksången är att man kan vara många om investeringen. Det gör att man kan satsa lite pengar i ett stort antal företag för att sprida risken.

Det är naturligtvis fråga om ganska hög risk jämfört med att låna ut dem till Swedbank eller SEB, men så oerhört mycket roligare! Investeringen blir mer personlig och avkastningen är högre. Mycket högre!

Samtidigt gör man naturligtvis en insats för minskad fattigdom. Inte på det ytliga och nästan lite rasistiska vanliga biståndsviset, utan på ett sätt där vi betraktar varandra som jämlikar. En har en slant att investera, en annan behöver medel för att expandera sitt företag. Man möts på en marknad och gillar man villkoren så blir det affär.

Snyggt, klokt och bra för alla inblandade. Grymt initiativ, Magnus! :-)

Etiketter: , ,