fredag, oktober 16, 2009

Vänsterpartiernas skattehöjningar skadar sysselsättningen

Oppositionens skuggbudget granskas i en rapport från Alliansen och det är riktigt ruggig läsning.

Skattehöjningarna, främst på arbete, som vänsterpartierna verkar gå till val på har kraftigt ogynnsamma effekter på sysselsättningen.

Kostnaden för att ge en anställd en viss lön är lönen plus skatterna. När skatterna blir högre blir alltså kostnaderna för att ha anställda högre. (Alternativt lönerna lägre.) Tror du att högre kostnader för arbetskraften leder till att fler eller färre anställs?

(Bara den direkta effekten av skattehöjningarna leder till att 30 000 människor kommer att förlora sina jobb.)

När skatterna blir högre blir människors köpkraft mindre. Vi kommer att renovera färre badrum, köpa färre saltgurkor, gymkort och saabar. (Och det rör sig om ganska rejäla sänkningar av människors disponibla inkomster. En sjuksköterska kommer enligt Vänsterpartiet förslag få mer än tusen spänn i högre skatt.)

Dessa effekter uppkommer på något längre sikt och kommer att leda till att ca 140 000 människor förlorar sina jobb.

Och varför vill då oppositionen göra denna till synes vansinniga manöver? Jo, för att ge mer pengar till de som blir av med sina jobb och ordna en massa sköna "åtgärder" för dem att tillbringa sina dagar i.

Det är klart att det är bättre för någon av de 140 000 människor som Vänsterpartierna tvingar ut i arbetslöshet att få 80% av sin inkomst när man sitter där i lysrörsskenet på ams-kursen med en miljövänlig kopp kravmärkt automatkaffe i handen.

Tror dock att de allra flesta av dem skulle föredra 100% av sin lön och sitt vanliga jobb (och det vanliga kaffet) på ett riktigt företag.

Hela rapporten här (pdf).

Etiketter: ,