torsdag, januari 14, 2010

Alternativ till facket - fondsparande

Jag har ju tidigare berättat om företaget Jobb & Liv som erbjuder facklig service, fast som företag. Det har faktiskt sina fördelar att vara "kund" istället för "medlem".

När verksamheter saknar konkurrens tenderar dessa att korrumperas. Facket som organisation börjar leva sitt eget liv och ägnar mer kraft åt att försvara miljonlöner och lyxlägenheter till högt uppsatta potentater, än att försvara medlemmarnas intressen.

(Några beundransvärda undantag har emellertid setts av t ex IF Metall, som med ett flexibelt förhållningssätt antagligen lyckats rädda tusentals industrijobb till sina medlemmar.)

Ett ännu enklare alternativ för den som av olika skäl inte tycker att facket löser några problem är ju helt enkelt att spara pengarna istället.

En metallare med 25 000:- i månadslön betalar en fackavgift på ca 550:- i månaden. Om han eller hon istället lägger upp ett månatligt fondsparande för pengarna kommer dessa efter 20 år ha växt till närmare en halv miljon*.

(Räkna här på vad du kan förvänta dig för avkastning om du istället för att sponsra Socialdemokraternas valkampanj sponsrar dig själv.)

Alla människor mår bra av att ha en slant på banken. Att kunna be en dålig arbetsgivare fara och flyga och/eller att kanske förverkliga en företagardröm. Det är en betydligt mer gedigen trygghet än den som facket försöker sälja på dig.

Om man tar det lite längre kan man ju också snegla på jobbskatteavdraget. De flesta överlevde ju även innan det infördes. Tänk att du sparar de pengar som frigjorts i din plånbok i fonder istället för att köpa platt-tv och Thailandsresor... Om man räknar på 1500:- så kan du efter 18 år ha en miljon i handen. En miljon!

Det är väl ingen överdrift att hävda att det som SAAB-anställd i dagens läge hade varit skönt att ha några hundra tusen på banken... Något som faktiskt i morgondagens Sverige kan vara fullt möjligt för alla.


*(Historiskt har börsen utvecklats i genomsnitt 10-11% årligen.)

Etiketter: ,